Corona

Snotterseizoen ellendig voor hypochonders: 'De angst is er continu'

27 september 2020 10:09 Aangepast: 27 september 2020 15:27
Archieffoto Beeld © ANP

De herfst begint, en daarmee ook het massale gesnotter. Hoe is dat voor hypochonders tijdens de coronapandemie? "Ik ben weer terug bij af."

Dagelijks pakt Wendy (31) de symptomenlijst van het RIVM erbij, om te checken of ze corona heeft. Zodat ze zichzelf elke keer weer opnieuw kan bewijzen: kijk, je bent niet ziek, je gaat niet dood, echt niet.  

Controleren op rode vlekjes

Wendy ontwikkelde rond haar dertiende hypochondrie, een stoornis waarbij mensen ervan overtuigd zijn dat ze een ernstige ziekte hebben.

"Het begon na een spreekbeurt van een klasgenoot die bijna dood was gegaan aan meningokokken", vertelt ze. "Toen kwam het besef dat ook jonge mensen ziek kunnen worden. Vanaf dat moment ging ik obsessief checken of ik rode vlekjes had."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom we in de herfst zo vaak verkouden zijn

Sindsdien maken alle ziektes waar Wendy van hoort, haar angstig. Sinds haar opa overleed aan een hersentumor, hield Wendy in de gaten of ze ook hoofdpijn kreeg. Post iemand op Facebook iets over borstkanker, dan controleert Wendy weken daarna nog elke dag of er bultjes in haar borst zitten. 

En toen kwam corona...

"Ik was er soms 24/7 ermee bezig. Heel obsessief", vertelt ze. "Maar de laatste tijd gaat het wat beter." Veel beter zelfs. In totaal is ze vijftien jaar in behandeling geweest.

"Het ging top, ik deed het zelfs al drie jaar zonder hulp. Tot het coronavirus uitbrak. Nu ben ik weer terug bij af." Sarcastisch zegt ze erachteraan: "Hoera."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositie fel in coronadebat: 'We zitten in de tweede golf en we zijn er niet klaar voor'

Klinisch psycholoog Theo Bouman is hypochondrie-expert aan de Rijksuniversiteit Groningen en beaamt dat dit een heel moeilijke tijd is voor hypochonders. "We hebben er natuurlijk nog geen groot onderzoek naar gedaan, maar je kan er wel vanuit gaan dat deze pandemie voor extra angst zorgt bij mensen met ziektevrees."

Onbekend

Dat komt vooral omdat er nog heel veel onbekend is over corona. "Als iemand bang is dat hij hartkloppingen heeft, kun je naar een cardioloog, en die kan met zekerheid zeggen wat het probleem is. Maar corona is veel onbestemder. We weten niet wat de langetermijneffecten zijn, we hebben nog geen vaccin, het ziekteverloop is soms heel uiteenlopend. Die onzekerheid zorgt voor angst."

Tekst loopt door onder de video

Waarom het coronavirus anders is dan griep

Een andere grote trigger voor hypochonders is dat mensen óók corona kunnen hebben en overdragen zonder symptomen te hebben. "Dat is natuurlijk heel griezelig. Voor iedereen, maar voor hypochonders in het bijzonder."

Tachtig keer per dag wassen

En dat zorgt ervoor dat sommige mensen bijvoorbeeld tachtig keer per dag hun handen wassen. Bouman: "Ook als die mensen de hele dag gewoon alleen thuis zijn geweest." Bouman hoorde de afgelopen tijd ook verhalen van hypochondriepatiënten die continu de huisarts bellen, of hun temperatuur opmeten. 

Marjolein (42) is zo iemand. "Mijn paniekaanvallen zijn toegenomen", vertelt ze. "De coronacrisis heeft alles weer opengerukt. Ik loop bij elk pijntje, bibbertje of wat dan ook met de thermometer onder mijn arm."

Het uit zich bij Marjolein verder in paniekaanvallen, en ze voelt zich soms zomaar uit het niets heel onrustig. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Discussies, vragen, misverstanden: vijf coronastellingen die rond blijven gaan

Volgens Bouman ligt er nog een ander gevolg op de loer: door deze pandemie kan het ook zo zijn dat er meer mensen last krijgen van hypochondrie.

"In al die jaren dat ik hier onderzoek naar doe, ben ik heel veel mensen tegengekomen die hun hele leven nergens last van hebben gehad. Maar dan gebeurt er één heftig iets in hun leven, en ze zijn ineens heel erg bang om ziek te worden."

Laatste duwtje

Heftige gebeurtenissen, zoals een overlijden, maar ook iemand in je omgeving die ziek wordt, kan hypochondrie opwekken, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. "Deze periode kan voor mensen net het laatste duwtje richting ziektevrees zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Neehee, geen corona, ik heb hooikoorts': patiënt voelt zich soms een paria

Toch merkt Marjolein dat het ook wel weer een beetje afzwakt, nu de coronacrisis langer duurt. Oké, er lopen nu wel twee gezinsleden die verkouden zijn bij haar thuis rond, wat verre van ideaal is als je hypochondrie hebt, maar: "Het lukt me steeds beter er rustiger onder te blijven, gelukkig." 

Handvatten

Ook Wendy zoekt een manier om niet alleen het virus buiten de deur te houden, maar ook de angst ervoor. "Ik ben het nieuws gaan ontlopen, alleen essentiële informatie lees ik nog, zoals de maatregelen waar we ons aan moeten houden."

Bovendien werken de handvatten die ze van de behandelingen kreeg, nog steeds. "De angst is nog wel de hele dag aanwezig, maar ik glijd niet helemaal terug."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hypochonder Ella vreest corona: 'Het liefst sluit ik mijn hele familie op in de kelder'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore