Naar India

OM eist 9 jaar cel tegen vader voor ontvoeren peuter Insiya

23 september 2020 12:07 Aangepast: 23 september 2020 12:15
Beeld © RTL Boulevard

Het Openbaar Ministerie eist 9 jaar cel voor de vader van de ontvoerde Insiya. Shehzad H. liet in september 2016 het toen 2-jarige kind met geweld ontvoeren uit de woning van haar oma in Amsterdam. Hij nam haar mee naar India, waar ze nog steeds wonen.

Het Openbaar Ministerie heeft vergeefs pogingen gedaan H. (41) naar Nederland te krijgen om hem hier voor de rechter te brengen.

'Gedetailleerd plan'

Volgens het OM heeft H. een leidende rol gespeeld bij de kidnap. De uitvoering ervan liet hij over aan anderen, die zich daarvoor lieten betalen. De rechtbank legde hen vorig jaar celstraffen op tot ruim vier jaar. De ontvoering werd grondig voorbereid en volgens een gedetailleerd plan uitgevoerd. Insiya werd in Duitsland bij haar vader afgeleverd en reisde vervolgens met hem door naar India.

H. was ten tijde van de ontvoering verwikkeld in een slepende echtscheidingsprocedure met de moeder van het meisje, Nadia Rashid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tot ruim vier jaar gevangenisstraf voor ontvoeren Insiya

Vorig jaar september legde het gerechtshof in Den Haag H. een dwangsom van 10.000 euro op voor elke dag dat hij zijn dochter langer in India houdt. Dit bedrag kan oplopen tot een miljoen euro.

De rechtbank behandelt de zaak bij verstek. Hetzelfde geldt voor de zaak tegen medeverdachte Imran S., een neef van H. Hij zou eveneens betrokken zijn bij de ontvoering.

Tegen deze 36-jarige neef is vier jaar gevangenisstraf geëist. Ook S. was niet aanwezig. Omdat beide verdachten geen advocaten hadden om hen te vertegenwoordigen, duurde de inhoudelijke behandeling door de rechtbank in Amsterdam erg kort.

'De tijd gaat door, ik sta stil'

Wel was veel tijd ingeruimd voor het uitoefenen van het spreekrecht door de moeder, oma, oom en tante van Insiya. Buiten de tante waren zij allen aanwezig bij de zitting.

De moeder vertelde dat zij in 2018 voor het laatst via Skype kort met de inmiddels 6-jarige Insiya heeft gesproken. "De tijd gaat door, maar ik sta stil", vertelde zij geëmotioneerd. Zij vroeg - mede namens Insiya - om hoge schadevergoedingen. Ook de oma en tante hebben schadevergoedingsvorderingen ingediend.

Tijdlijn ontvoering Insiya

 • 29 september 2016: Insiya wordt met geweld meegenomen uit een woning in Watergraafsmeer in Amsterdam, waar een van de verdachten direct wordt aangehouden. Vijf andere verdachten van de ontvoering worden in de weken daarna opgepakt.
 • 26 oktober 2016: Misdaadjournalist John van den Heuvel meldt dat Insiya door haar vader wordt vastgehouden in een appartement in Mumbai, India.
 • 22 december 2017: De rechtbank in Den Haag beslist dat Insiya onmiddellijk moet terugkeren naar Nederland.
 • 29 januari 2018: Ook een Indiase rechtbank bepaalt dat Insiya terug moet naar Nederland.
 • 15 februari 2018: Het Hof in Den Haag vernietigt de uitspraak van de rechtbank Den Haag van 22 december 2017. Volgens het Hof moet niet een Nederlandse maar een Indiase rechtbank zich over de zaak buigen. Insiya hoeft dus toch niet onmiddellijk terug te keren naar huis. 
 • 26 maart 2018: De overdracht van Insiya volgens Indiase rechtspraak gaat ook niet door, omdat vader Shehzad in beroep gaat tegen die uitspraak. In afwachting van dat beroep mag het meisje bij haar vader in India blijven.
 • 13 april 2018: In het hoger beroep besluit een Indiase rechter dat eerst moet worden bepaald wie het voogdijschap over het meisje heeft, voordat er een besluit over mogelijke terugkeer naar Nederland kan worden genomen.
 • 24 mei 2018: Premier Mark Rutte heeft in India 'op hoog niveau' de ontvoering besproken. Hij sprak die dag met zijn Indiase ambtsgenoot Narendra Modi, maar wilde niet inhoudelijk op het gesprek ingaan.
 • 20 augustus 2018: De hoogste rechter in India heeft bepaald dat een lagere rechter opnieuw moet bekijken of Insiya terug naar Nederland moet. Dat moet binnen een jaar tot een uitspraak leiden.
 • 5 juli 2019: De Hoge Raad oordeelt dat het Hof wel degelijk bevoegd is om een beslissing te nemen over teruggeleiding van Insiya en wijst de zaak terug naar het Hof. Dat moet nu beslissen over teruggeleiding van Insiya. 
 • 11 juli 2019: Zes betrokkenen bij de ontvoering van Insiya worden veroordeeld tot celstraffen tot ruim 4 jaar. Het OM zegt vader Shehzad Hemani te dagvaarden.
 • September 2019: Het gerechtshof in Den Haag legt vader H. een dwangsom van 10.000 euro op, voor elk dag dat hij zijn dochter langer in India houdt. Dit bedrag kan oplopen tot een miljoen euro.
 • 23 september 2020: De rechtbank in Amsterdam eist 9 jaar cel tegen vader Shehzad H. en vier jaar tegen medeverdachte Imran S., zijn neef.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore