Ga naar de inhoud
'Regen en storm, heerlijk!'

Eindelijk herfst! Bij deze mensen gaat de vlag uit

Archieffoto Beeld © iStock

Waar veel mensen hun uiterste best doen om de laatste zonnestraaltjes van de zomer mee te pikken, kunnen anderen niet wachten tot het herfst wordt. Onder hen Bo, Annie, Dennie en Suzan. "Als het regent en stormt, ben ik op mijn gelukkigst."

Bo (29) gaat vandaag vast de stad in om kaarsen te kopen. Ze wordt er altijd om uitgelachen, maar in plaats van van de zon, wordt zij gelukkig van echt herfstweer. "Heerlijk, die kortere dagen met de kaarsjes aan. Dat had ik als kind al. Een paar dagen warmte vind ik prima, even zwemmen enzo, maar na twee dagen ben ik alweer aan het zuchten en steunen van de hitte."

En ook Suzan (38) kijkt uit naar lagere temperaturen. "Ik heb het van nature altijd heel warm", vertelt zij. "Als anderen een dikke trui aan hebben, dan loop ik in een shirtje rond. Is het boven de 25 graden, dan word ik duizelig, heb ik geen eetlust en ben ik heel erg moe. Ik tel de dagen echt af tot het weer frisser wordt."

Pak
Lees ook:
Pak je regenjas maar uit de kast: de herfst komt eraan

Vijf minuten buiten zijn, vindt Suzan in de zomer al niet vol te houden. "Ik kom dan alleen buiten om de hond uit te laten en naar mijn werk te gaan. Die dingen die echt moeten gebeuren."

Kaarsen en dekentje

"Als het winter is, dan doe ik het rolluik en het raam open en lig ik in een zomerpyjama onder een zomerdekbed." De regen vindt Suzan minder aan de herfst, maar koud mag het van haar altijd zijn. En ook dat het vroeger donker wordt, vindt ze juist leuk. "Ik hou daarvan, lekker de kaarsen aan en met een dekentje op de bank." Suzan heeft dan meer energie en pakt dingen sneller aan dan in de zomer. "Ik vind het vooral jammer dat we geen echte winters meer hebben. 10 graden vorst en een dik pak sneeuw. En dan lekker sleeën met de kinderen. Daar geniet ik het meest van."

Dennie (39) kan ook niet wachten tot het weer wat frisser is, maar dan vooral om praktische redenen. "Ik werk als glazenwasser en doe ook gevelwerk. Voortdurend in de brandende zon werken, daar heb ik sinds een paar jaar echt moeite mee. Ik heb het idee dat de zon steeds krachtiger wordt en de zomers worden heter. In de schaduw schuilen kan niet met mijn werk. Dat valt me echt zwaar."

Vroeg beginnen

Dennie vraagt dan aan klanten of hij vroeg mag beginnen. "Dan hebben we het over een uur of zes 's morgens en werk ik door tot 11.00 à 12.00 uur. En dan zorg ik dat ik de rest van de dag zoveel mogelijk binnenblijf."

Dat hij in de herfst natregent of het in de winter heel koud is, daar heeft Dennie een stuk minder last van. "Een regenbui stelt in Nederland vaak niet zo heel veel meer voor. En op de winter kun je je kleden: een muts op, handschoenen aan, thermokleding, goede sokken, en dan kun je prima werken."

Annie (40, niet op de foto) zegt zelfs echt 'een hekel' te hebben aan de zomer. Ze is chronisch ziek en de hitte zorgt ervoor dat ze nog meer pijn heeft. "Met die hitte is niet te leven. Ik kan dan niet naar buiten toe, word er neerslachtig van en heb geen zin meer om iets te doen. Ik vind het vreselijk."

Met bakken uit de hemel

Het is voor Annies gezondheid belangrijk dat ze actief blijft, maar in de zomer lukt dat niet. "Het mag van mij morgen met bakken uit de hemel komen en een graad of 15 worden. Dan heb ik het naar mijn zin. Mij maak je gelukkig met een temperatuur van maximaal 22 graden, als het dan 's avonds en 's nachts regent."

Waar anderen overwinteren aan een van de Spaanse costa's of in Turkije, zou Annie het liefst overzomeren in Ierland. "Helaas kan dat niet, mijn man moet gewoon werken en mijn dochter gaat naar de peuterspeelzaal, die kan ik ook niet een paar maanden bij haar vriendjes en vriendinnetjes weghouden."

Als compromis gaan ze in november naar de bossen. "Gewoon lekker in Nederland. Dan is de hitte weg, begint de nachtvorst een beetje, en kunnen we lekker wandelen en andere dingen doen. In het huisje de open haard aan, heerlijk!"

Zo versla je de herfstdip

01:16
Moe, lusteloos en prikkelbaar. Zo'n miljoen mensen hebben last van een herfst- of winterdip. Maar je kunt er wat tegen doen.