Ga naar de inhoud
Kritiek op filmpjes

#ikdoenietmeermee oogst gemengde reacties: 'BN'ers zaaien twijfel'

Famke Louise. Beeld © ANP

"Nee, ik houd mijn bek niet, ik doe niet meer mee aan alle coronamaatregelen", postte rapper Famke Louise vandaag, met de hashtag #ikdoenietmeermee erbij. Op social media delen ook andere artiesten, zoals Tim Douwsma, Bizzey en Thomas Berge, dezelfde boodschap. Maar die schiet bij sommigen in het verkeerde keelgat. "Loop volgende week anders een dagje met mij mee op de Covid-afdeling in Delft."

Dat schrijft een volger onder de Instagrampost van Bizzey. Ze werkt in het Reinier de Graafziekenhuis. "Jammer, je maakt leuke muziek, maar nu zit je ernaast", schrijft een andere volger. "Ik ken een paar mensen die dankzij corona niet meer meedoen aan het feestje dat leven heet."

Filmpjes

En onder de post van Famke Louise staat onder andere te lezen: "Wat is dit nou weer voor iets doms?"

Op Instagram verschenen vandaag filmpjes van verschillende Nederlandse artiesten, waarin zij aangeven dat ze het niet eens zijn met de aanpak van de coronacrisis. Onder de hashtag #ikdoenietmeermee postten zij een filmpje waarin ze ook anderen oproepen in verzet te komen: 

'Dit is echt onverantwoord'

De hashtag is inmiddels trending in Nederland, maar wekt ook veel verontwaardiging. "Het stellen van kritische vragen is prima, maar #ikdoenietmeermee gaat te ver", stelt een twitteraar. Artiesten met een grote aanhang onder jongeren claimen 'zich niet meer aan de regels te houden op het moment dat besmettingen in die groep enorm oplopen. Dit is echt onverantwoord met je podium omgaan'.

En daar zijn meer mensen het mee eens:

Verwarrende tijd

Volgens Rick van Baaren, hoogleraar Gedragsverandering & Maatschappij aan de Radboud Universiteit, is het niet gek dat mensen in opstand komen en met een actie als #ikdoenietmeermee komen. "Het is een verwarrende tijd. Je ziet de coronacijfers stijgen, maar men is nog niet doodsbang. Dat zorgt voor twijfel. Ik snap het psychologisch gezien wel dat mensen in opstand komen, maar dat wil niet zeggen dat het verstandig is."

Rutte:
Lees ook:
Rutte: toename besmettingen zorgwekkend, urgentie moet terug

Vooral de timing is niet handig, zegt hij. "Voor het gevoel van de overheid zitten we in een kritische fase, waarin alle zeilen moeten worden bijgezet. Maar deze BN'ers zaaien nu twijfel bij hun volgers, waardoor de maatregelen mogelijk minder goed worden nageleefd."

Sceptisch of opstandig?

Volgens Van Baaren hebben de initiatiefnemers van deze hashtag twee mogelijke motieven voor het delen van hun filmpjes. "De eerste reden is scepticisme. Dat komt voort uit onzekerheid. Deze mensen twijfelen oprecht of de huidige maatregelen de juiste zijn. Zij vragen zich af: als we hierin meegaan, doen we dan het juiste? En is dit het beste wat we kunnen doen, of kan het beter?", vertelt hij.

"En dan heb je mensen die handelen uit 'reactance'. Die mensen zijn er klaar mee. Ze willen niet dat een ander bepaalt wat zij wel of niet mogen doen, die worden daar opstandig van. Dat soort opstandigheid herken je aan boosheid."

Betere communicatie

Wat het effect is van de hashtag #ikdoenietmeermee? "Dat is nu nog lastig te zeggen. Het doel van de actie is om de regels te ontwrichten. Het ligt eraan of deze hashtag groots wordt opgepakt, dan zou je een weerstandshaard kunnen krijgen."

Hoe
Lees ook:
Hoe zorg je dat mensen zich aan de regels blijven houden? 'Wordt nu echt lastig'

Maar het kan ook anders lopen, zegt Van Baaren. "Het kan ook zo zijn dat zij door de samenleving zelf gecorrigeerd worden. Dat anderen zeggen: dit kan niet, stop ermee."

Onduidelijkheid over regels

Moet de overheid iets met deze actie? "Je zou kunnen zeggen dat uit deze oproep blijkt dat er te veel onduidelijkheid heerst rond de maatregelen. De communicatie van het kabinet is er heel erg op gericht om de regels goed uit te leggen, maar misschien moeten ze de samenleving ook meer deelgenoot maken van hun strategie, nog beter uitleggen waarom we bepaalde richtlijnen volgen, en andere niet. Dat zou kunnen helpen."