Ga naar de inhoud
Bombardement op Berlijn

Stoffelijke resten gevonden in vliegtuigwrak uit WOII in Markermeer

Een Britse Short Stirling bommenwerper, hier op archiefbeeld, is 26 meter lang en heeft een spanwijdte van 30 meter. Beeld © Charles E. Brown (via Wikipedia)

Belangrijk nieuws voor de zeven nabestaanden van de bemanning van een Brits oorlogsvliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer stortte. In het wrak dat nu op de bodem van het Markermeer ligt, zijn stoffelijke resten aangetroffen.

Onderzoek moet uitwijzen of het gaat om de resten van de zevenkoppige bemanning, die in 1943 aan boord van het toestel was.

Nabestaanden van de Engelse en Canadese bemanningsleden zijn van de vondst op de hoogte gesteld door de gemeente Almere.

Neergeschoten

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht is sinds begin september samen met een gespecialiseerde aannemer bezig met de berging van de BK716.

Dat toestel deed mee aan het bombarderen van Duitse steden. Het was op de terugweg na een missie boven Berlijn, maar werd in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neergeschoten door een Duitse nachtjager. Het toestel en de bemanning stonden tientallen jaren te boek als vermist.

In 2008 kwam een deel van een landingsgestel boven water. Tijdens de berging die nu aan de gang is, is vastgesteld dat het vermiste toestel gevonden was.

Ook dit oorlogsvliegtuig in Echt werd geboren:

02:07
Al meer dan 75 jaar liggen ze onder de grond: wrakken van bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog, sommige met de lichamen van de bemanning er nog in.

Identiteit vaststellen

Specialisten van Defensie gaan in hun laboratorium in Soesterberg de stoffelijke resten nader onderzoeken in een poging de identiteit vast te stellen. Als het om de vermiste bemanningsleden gaat, zorgt het Britse ministerie van Defensie voor een ceremoniële herbegrafenis.

De berging bij Almere maakt deel uit van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken, dat in 2019 van start is gegaan. In de Nederlandse bodem liggen nog ongeveer dertig vliegtuigwrakken met stoffelijke resten aan boord, die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort.