Tijgermug

Rowan kreeg knokkelkoorts na vakantie in Frankrijk: 'Overal pijn'

21 september 2020 13:48 Aangepast: 22 september 2020 11:47
De Nederlandse Rowan werd in Frankrijk lekgeprikt door tijgermuggen.

De Nederlandse Rowan is afgelopen maand in Frankrijk besmet geraakt met het denguevirus nadat ze werd gestoken door een tijgermug. Hiermee is ze één van de eerste Nederlanders ooit die de ziekte in Europa heeft opgelopen. "Ik had echt overal pijn in mijn lichaam, het sloeg echt nergens meer op."

Vanochtend werd al bekend dat een Nederlandse toeriste het virus begin augustus had opgelopen in La Croix-Valmer, een plaats vlakbij Saint-Tropez. Het platform Stop invasieve exoten liet weten dat dat de eerste keer was dat een Nederlander in Europa besmet is geraakt met het denguevirus. 

Nu blijkt dat dus nog een Nederlander besmet is geraakt na een vakantie in Frankrijk: Rowan liep het virus begin september op in de Ardèche, vertelt ze aan RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse krijgt knokkelkoorts door tijgermug in Frankrijk

"We zien de lijn in de wereld opschuiven van beneden naar boven, wat betreft de tijgermug. Dat iemand het in Zuid-Frankrijk krijgt, is ongebruikelijk maar niet zeldzaam", zegt Coen Berends van het RIVM. "We doen er natuurlijk wel alles aan, samen met de NVWA, om te zorgen dat de tijgermug zich niet in Nederland vestigt."

Wilfred Reinhold, voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten, had niet verwacht dat er zo snel nog een tweede Nederlandse toerist besmet zou raken. "Dat onderstreept des te meer dat de tijgermug een probleem is in Zuid-Europa en een risico is voor Nederlanders die daar naartoe op vakantie gaan."

'Hele schijven op mijn lichaam'

De Nederlandse Rowan ging eind augustus op vakantie naar Zuid-Frankrijk. De eerste dagen van haar vakantie werd ze al flink geprikt door muggen. "Daar kreeg ik toen normale muggenbulten van, zoals altijd. Maar na een paar dagen werden de bulten groter, ik kreeg hele schijven op mijn lichaam. Toen ik op mijn knie werd geprikt, leek het zelfs alsof ik een dubbele knie had." Maar de prik op haar enkel, aan het einde van haar vakantie op 2 september, was het pijnlijkst. "Het leek alsof ik trombose had, zo dik werd mijn enkel van die beet. Toen was het voor ons wel duidelijk: dit waren geen gewone muggen." 

De enkel van Rowan, nadat ze werd gestoken door een tijgermug. De enkel van Rowan, nadat ze werd gestoken door een tijgermug.

Rowan bleek veelvuldig gestoken te zijn door de tijgermug, en helaas droeg zeker één van hen het denguevirus met zich mee. "Op vrijdag werd ik na het avondeten heel erg misselijk. Eerst dacht ik nog dat ik iets verkeerds had gegeten, maar ik bleef me slecht voelen."

De volgende dag reden Rowan en haar familie zoals gepland terug naar Nederland. Een rit die Rowan niet snel zal vergeten. Ze moest overgeven, was constant aan het trillen, had flinke koorts en kreeg in haar hele lichaam spierpijn. "Maar vooral de hoofdpijn was erg. Ik heb natuurlijk wel vaker hoofdpijn, maar dit voelde zo veel erger aan. Ik zei: zodra we de grens over zijn, moet ik naar een huisartsenpost."

Bloed laten prikken

Daar vertelden artsen haar dat alle signalen wezen op knokkelkoorts. Ze moest direct haar bloed laten prikken en later volgde de uitslag via haar huisarts. "Daaruit bleek dat ik was besmet met het denguevirus, ik had dus knokkelkoorts. Dat was best heftig om te weten, vooral omdat een tweede besmetting dodelijk kan zijn."

Aziatische mug in Europa terechtgekomen

De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld, waaronder Europa. Volgens stichting platform Stop invasieve exoten werd in 1990 de eerste tijgermug in Europa gevonden, bij een importeur van gebruikte autobanden in Italië. 

Enkele jaren later verspreidde de tijgermug zich door heel Italië, waarna de mug ook opdook in buurlanden.

De tijgermug is ook al meerdere keren ontdekt in Nederland. Als de tijgermug gevonden wordt, worden de muggen op die locatie bestreden en uitgeroeid. Deze maatregelen worden uit voorzorg genomen om te voorkomen dat de tijgermug zich in Nederland gaat vestigen. De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen zoals het denguevirus kunnen overdragen, is volgens het RIVM op dit moment te verwaarlozen.

Bron: RIVM.nl en stichting platform Stop invasieve exoten

Rowan had in ieder geval nooit verwacht dat ze dit virus in Frankrijk op zou lopen. "Het was een grote verrassing voor ons dat dit kon gebeuren in Europa. We zijn op vakantie geweest in Bali en Thailand, daar hebben we nooit iets opgelopen. En dan ga je naar Frankrijk en krijg je knokkelkoorts."

'Er moet meer voorlichting komen'

Rowan denkt dat het goed is als er meer voorlichting komt over het denguevirus en de kans dat je het kan oplopen in Europa. Daar pleit ook stichting platform Stop invasieve exoten voor. Voorzitter Wilfred Reinhold: "Er moet echt meer informatie worden verstrekt aan vakantiegangers over het feit dat je dit virus dus kan oplopen in Zuid-Europa. Zo kunnen Nederlanders zich beter voorbereiden door bijvoorbeeld een hoge dosis DEET te smeren als ze op vakantie zijn. Daarnaast ben je dan alerter als je ziekteverschijnselen krijgt."

Hoe het nu gaat met Rowan? "Ik heb nog altijd last van hoofdpijn en ik ben sneller moe dan normaal. Maar gelukkig kan ik deze week, bijna vier weken na de steek, weer aan het werk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore