Ga naar de inhoud
Eerste keer in Europa

Nederlandse krijgt knokkelkoorts door tijgermug in Frankrijk

Een Nederlandse vrouw die in Zuid-Frankrijk op vakantie was, is daar besmet geraakt met het denguevirus. De ziekte, die bij ons knokkelkoorts heet, werd in Nederland vastgesteld.

De vrouw werd gestoken door een tijgermug. Volgens stichting platform Stop invasieve exoten is het voor het eerst dat een Nederlander in Europa hiermee besmet is geraakt.

Saint-Tropez

De toeriste liep de besmetting op in La Croix-Valmer, een plaats vlakbij Saint-Tropez. Zij vertoonde de eerste ziekteverschijnselen begin augustus, de ziekte werd vastgesteld nadat ze van vakantie was teruggekeerd. Hoe het nu met haar gaat is niet bekend.

Dengue wordt overgedragen door de uit Azië afkomstige tijgermug, die door de import van gebruikte banden inmiddels in grote delen van zuidelijk Europa voorkomt.

Lieke werd ziek in Thailand:

 

 

Dengue: één muggenprik op vakantie en Lieke was doodziek

01:50

Heftige hoofdpijn

Infectie met het virus kan leiden tot koorts, heftige hoofdpijn, pijn in spieren, botten en gewrichten, huiduitslag en overgeven. In een aantal gevallen verloopt de ziekte veel ernstiger en kan infectie leiden tot de dood.

Het platform vindt dat de Nederlandse overheid reizigers naar Zuid-Europa zou moeten waarschuwen voor de kans op besmetting met dengue, zika en chikungunya, en voorlichting moeten geven over preventieve maatregelen.

Geen medicijnen

Knokkelkoorts is een ziekte door een virus (het denguevirus). Het geeft koorts en huiduitslag. De ziekte komt voor in grote delen van Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika en op de Caribische eilanden.

  • Je krijgt het virus als je gestoken wordt door een mug met het virus.
  • Klachten zijn plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen.
  • Er zijn geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen.

Bron: Thuisarts