Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Zorgbonus door neus geboord: 'Het gaat me niet om het geld'

Archieffoto Beeld © ANP

Duizenden zorgmedewerkers krijgen dit najaar een bonus, als blijk van waardering voor hun inzet tijdens de coronacrisis. Maar niet iedereen komt in aanmerking. Röntgenlaboranten krijgen niks, ook al hebben zij wel degelijk met coronapatiënten gewerkt. "We krijgen nu die waardering niet, en dat doet me meer dan ik had verwacht."

In juni maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend dat zorgmedewerkers die zich een slag in de rondte hebben gewerkt om de coronacrisis te bedwingen een eenmalige bonus van 1000 euro netto zouden krijgen.

Personeel
Lees ook:
Personeel coronazorg krijgt bonus van 1000 euro netto

Afgelopen vrijdag werd bekend welke zorgmedewerkers precies voor de bonus in aanmerking komen. Ook werd er een lijst gepubliceerd met zorgberoepen en – functies die in principe niet in aanmerking komen voor de bonus.

Want, zo redeneert de overheid: 'Zij hebben hun werk in aangepaste vorm kunnen uitvoeren, waardoor zij geen aanvullende risico's hebben gelopen en ook geen uitzonderlijke prestaties hebben hoeven leveren'.

Criteria

De overheid hanteert een aantal criteria om te bepalen wie wel of een bonus krijgt, zo staat op rijksoverheid.nl te lezen:

  • De bonusregeling is voor: zorgprofessionals die zich tussen 1 maart tot 1 september 2020 hebben ingezet voor patiënten en cliënten met COVID-19, of die hebben bijgedragen aan de strijd tegen COVID-19. Of beide.
  • Ze werkten tussen 1 maart en 1 september 2020
  • Ze verdienen niet meer dan 2 keer modaal (73.000 euro) bij een voltijd dienstverband. Voor zzp’ers en uitzendkrachten zijn maximale uurtarieven bepaald.

Bron: Rijksoverheid

Zij krijgen geen bonus

Onder andere gynaecologen, dermatologen, apothekers en chirurgen komen niet in aanmerking voor de bonus. Maar ook röntgenlaboranten staan op de lijst van medewerkers die geen bonus krijgen. En dat is onterecht, vindt Esther van Heumen, die zelf radiodiagnostisch laborant is. Want: "Röntgenlaboranten hebben zichzelf dagelijks in beschermende kleding gehuld en alle Covid-19-patiënten in het ziekenhuis voorzien van röntgenfoto's, CT-scans en/of echo's."

En dus startte ze een petitie waarin aan het ministerie van Volksgezondheid gevraagd wordt om röntgenlaboranten op te nemen in de lijst beroepen en functies die wel in aanmerking komen voor een zorgbonus. Inmiddels is die petitie bijna 8000 keer ondertekend.

'Het voelt lullig'

Ook Kim (volledige naam bekend bij de redactie) ondertekende die petitie. Ook zij is radiodiagnostisch laborant bij een groot ziekenhuis.

Haar beroepsgroep staat expliciet vermeld op de lijst van zorgmedewerkers die géén recht hebben op een zorgbonus en daar zijn Kim en haar collega's niet over te spreken. "Het gaat me niet eens om het geld. Iedereen heeft een strijd geleverd, maar die van ons wordt niet gezien. Dat voelt lullig."

Mentaal en fysiek zwaar

Kims werk bestaat uit het maken van röntgenfoto's, CT-scans en echo’s. Door corona moest ook zij, net als andere zorgmedewerkers, bijschakelen. "Ik vind niet dat wij te vergelijken zijn met bijvoorbeeld ic-verpleegkundigen, maar het was mentaal en fysiek ook voor ons tien keer zo zwaar."

Zo vertelt ze dat ze door een gebrek aan materialen, zoals mondkapjes en pakken, in hun eentje borstscans moesten maken. "In plaats van met z'n tweeën moesten we in ons eentje een patiënt naar voren slepen."

En dat kwam vaak voor, want onder meer elke patiënt op de spoedeisende hulp moest op de foto. Van coronapatiënten moesten er soms wel tien foto's worden gemaakt. "We snappen dat er materiaal bespaard moet worden, maar dit houd je niet vol. Het was echt zwaar."

Aangrijpend portret van ic in coronatijd: 'U zult voorlopig afscheid moeten nemen'

04:11
Een reportage vanaf de ic, eerder dit jaar.

'We worden vergeten'

Kim werd onder meer op de spoedeisende hulp, de ic en de corona-afdeling ingezet. Dat laatste hebben heel veel poli-assistenten ook gedaan, vertelt ze. "En die worden ook niet genoemd op de lijst."

Ze vraagt zich dan ook af of de samenstellers van de lijst wel weten wat zij en andere zorgmedewerkers allemaal gedaan hebben. "Ze zien ons niet, maar wij hebben élke coronapatiënt wel gezien. We zijn overal ingezet en hebben volgens de overheid een kritisch beroep. Maar als puntje bij paaltje komt, zijn we dat ineens niet meer en worden we vergeten."

Uitzonderingen mogelijk

Ondanks het feit dat röntgenlaboranten op de lijst staan van medewerkers die niet in aanmerking komen, is het niet uitgesloten dat ze alsnog in aanmerking komen. Op de site van het ministerie staat te lezen dat uitzonderingen mogelijk zijn. Sommige zorgprofessionals die op de lijst staan, komen alsnog in aanmerking. "Bijvoorbeeld omdat zij tijdelijk zijn ingezet op een cohortafdeling voor Covid-19-patiënten."

Voor hen geldt dus: nee, tenzij. Volgens het ministerie hebben zorggaanbieders (werkgevers in de zorg) de ruimte om ook voor deze zorgprofessionals een bonus aan te vragen. Het is dan een afweging van de zorgaanbieder.

Kamervragen

Oppositiepartij SP is niet blij met de opzet van de bonusregeling. "Waarom heeft de minister het niet makkelijker gemaakt? Wij willen dat iedereen die in de zorg werkt die bonus kan krijgen. Daar moet dit kabinet niet een gevecht van maken maar iedereen die hard werkt moet dat gewoon krijgen."

Fractievoorzitter Lilian Marijnissen gaat dinsdag Kamervragen stellen. "Je wilt niet dat tussen zorgverleners van dezelfde instelling onderscheid wordt gemaakt, of dat de ene zorgaanbieder iedereen die bonus geeft en bij een andere aanbieder je die niet krijgt, terwijl je hetzelfde werk doet. Dan kan het maar zo zijn dat je dezelfde functie hebt alleen bij een andere werkgever, en dat de ene zorgverlener wel een bonus krijgt en de ander niet. Dat moet niet kunnen. Alle zorgverleners hebben hard gewerkt en die bonus is dus ook voor hen bedoeld. Hetzelfde geldt voor eerlijke beloning voor alle zorgverleners. Die moet er komen."

Boetes
Volg ons liveblog:
Boetes tot 10.000 pond voor Britten die quarantaineregels breken