Ga naar de inhoud
Wel worstenbroodje, geen optocht

Corona of niet, carnaval gaat door: 'Verbieden kan gewoon niet'

Carnaval ziet er dit jaar in veel steden anders uit. Beeld © ANP

Indrukwekkende optochten, volle kroegen en de polonaise, het zit er voor de fervente carnavalsvierder niet in dit jaar. De coronacrisis bezorgt de carnavalsverenigingen in het zuiden van Nederland de nodige hoofdbrekens. Toch zetten zij alles op alles om iets van de feestvreugde door te laten gaan.

In 2020 zorgde carnaval voor een enorme verspreiding van het coronavirus. Om geen risico te lopen, blazen veel carnavalsverenigingen grote carnavalsactiviteiten op 14, 15 en 16 februari af. Zo zijn bijvoorbeeld de meeste optochten afgeblazen.

Maar dat wil niet zeggen dat het carnaval niet doorgaat, in tegendeel zelfs. In veel steden gaat het carnaval hoe dan ook door, maar kleinschalig.

'Zoveel mogelijk door laten gaan'

In Venlo, Maastricht, Roermond, Tilburg, Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom denken ze al na over kleinschalige activiteiten. "Organisaties blazen massale bijeenkomsten af, maar carnaval gaat door. Alleen de vorm waarin is nog onzeker", zegt voorzitter Rob van de Laar van de Brabantse Carnavalsfederatie (BCF), een belangenorganisatie van overkoepelende carnavalsorganisaties.

In Venlo vindt geen optocht plaats dit jaar, maar willen ze wel proberen zoveel mogelijk activiteiten door te laten gaan. "Als de Venlonaar niet naar de carnaval kan komen, dan brengen wij de carnaval naar de Venlonaar. Maar over hoe de vlag er dan bij hangt, kunnen we nog niks zeggen", zegt Roel Versleije van de carnavalsvereniging Jocus, de oudste in Nederland.

Carnaval
Lees ook:
Carnaval cancelen? 'Dan lopen we wel een polonaise in de loods'

Ook in Maastricht vindt geen optocht plaats en trekt de vereniging de wijken in. "Het makkelijkste zou zijn het carnavalsfeest af te lasten, maar dat kan altijd nog vlak van tevoren. Alleen ook dan beginnen met het organiseren van de activiteiten kan niet. Daarom doen we het nu al", zegt woordvoerder Odin Wijnhoven van de Maastrichtse carnavalsvereniging De Tempeleers.

Verbieden werkt niet

Verbieden behoort niet tot de opties. Want, denkt Van de Laar, mensen gaan toch verkleed de straat op en de kroeg in. "Je kunt niemand verbieden in kostuums de straat op te komen. Mensen zullen gaan zingen en binnen de kortste keren is er een enorm straatcarnaval. Dat willen we niet", zegt Van de Laar, bang dat het coronavirus weer om zich heen grijpt. 

"In 1896 verbood de gemeente Den Bosch carnaval na een grote pokkenuitbraak. Dat werkte niet. Binnen de kortste keren zaten de kroegen vol. Wij moeten voorkomen dat zoiets weer gaat gebeuren", zegt hij.

Slag om de arm

Den Bosch houdt wel een slag om de arm. "Ik kan helaas nog niks melden over of en hoe de carnavalsactiviteiten doorgaan", zegt woordvoerder Rinske van Kasteren van de Oeteldonksche Club.

Allemaal
Lees ook:
Allemaal aan de solonaise: polonaise mag niet meer

Een aantal steden en dorpen hebben al laten weten carnaval niet door te laten gaan, zoals Geertruidenberg en Kerkrade. Ook zijn er op de 11de van de 11de, de dag dat traditiegetrouw het carnavalsseizoen wordt geopend, geen massale feesten in onder meer Roermond, Eindhoven, Breda en Den Bosch.

Later deze maand bespreken de koepels van carnavalsverenigingen in Limburg en Brabant hoe ze het feest kunnen laten doorgaan.