Ga naar de inhoud
Zelf contacten bellen

Tien GGD's beperken bron- en contactonderzoek vanwege drukte

Een coronateststraat van de GGD. Beeld © ANP

Tien GGD-regio's beperken het uitvoeren van bron- en contactonderzoek vanwege aanhoudende drukte. Mensen moeten nu zoveel mogelijk zelf hun contacten bellen. 

Volgens een woordvoerder van de GGD gaat het om tien regio's: Kennemerland, Haaglanden, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Amsterdam, Twente, Rotterdam, Utrecht, GGD Hollands Midden en een regio waarvan de naam nog niet bekend is. 

Mensen die besmet zijn met het coronavirus moeten voorlopig zelf hun contacten informeren en hen adviseren om tien dagen in quarantaine te gaan.

Rutte
Lees ook:
Rutte over toename besmettingen: 'Geen goede berichten'

Volgens de woordvoerder zijn er op dit moment te veel besmettingen om al het bron- en contactonderzoek door de GGD te laten uitvoeren. Op deze manier zou er meer tijd overblijven voor medewerkers om coronaclusters in de gaten te houden.

1898 positieve testen

Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur iets minder besmettingen gemeld dan de dag daarvoor: tot 10.00 uur zijn 1898 mensen positief getest. Gisteren waren dat er nog 1977. Het aantal bij het RIVM gemelde ziekenhuisopnames is toegenomen met 33. Op de intensive care werden negen patiënten opgenomen, net als gisteren.

Premier Rutte zei gisteren tijdens een ingelaste persconferentie dat het virus bezig is aan een comeback. Mensen gaan minder streng om met de coronamaatregelen, en dat moet veranderen zei de premier. "Het gevoel van noodzaak moet weer terug."