Mexicaanse kopstukken gezien

Politie vreest 'mondiale concurrentiestrijd' crystal meth in Nederland

19 september 2020 09:55
Beeld © EPA

Met xtc en amfetamine is Nederland al een mondiale speler in de drugswereld. Ons land dreigt nu ook een mondiale producent te worden van crystal meth. De politie vreest een grote concurrentiestrijd, zo staat in het AD.

Er worden steeds meer crystal meth-labs opgerold, schrijft de krant. Dit jaar al zeker achttien, vorig jaar waren het er in totaal negen.

Vermoedelijk wordt er samengewerkt met Mexicaanse kartels. De politie kreeg onlangs een tip van Mexicaanse opsporingsdiensten. Die meldden dat twee kopstukken van het Sinaloa-kartel vorig jaar zomer met een toeristenvisum een bezoek hebben gebracht aan Nederland. De politie wil verder niks kwijt over met wie zij contact hadden, maar legt wel een link met crystal meth.

Honderd rechercheurs

Een landelijk team van honderd rechercheurs zit erbovenop. "Als je dit laat lopen, kan Nederland zomaar één van de grootste meth-producerende landen ter wereld worden", verklaart Andy Kraag, hoofd van de landelijke recherche. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie stuit op steeds meer crystal meth-labs in Nederland

"Er zou dan een concurrentiestrijd kunnen ontstaan met Mexico, waar de kartels als uiterst gewelddadig bekend staan. Het heeft bij ons topprioriteit om dat soort geweld, intimidatie en liquidaties te voorkomen."

EncroChat

Volgens de politie worden de labs door het hele land gevonden. "Dit is geen Brabants probleem. We hebben tot nu toe labs gevonden in negen provincies." Verschillende zijn mede dankzij het hacken van de EncroChat opgerold. "Het is een gamechanger geweest", zegt Kraag.

De Nederlandse politie maakte in juli bekend de beveiligde telefoons van Encrochat te hebben gekraakt. Maandenlang kon de politie zo meelezen met 20 miljoen chatberichten tussen criminelen. Er zijn meer dan 100 verdachten opgepakt en verschillende liquidaties, ontvoeringen en martelingen voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore