350.000 euro waard

Familie wil schilderij terug van Rijksmuseum: 'Moeder was verward toen ze het gaf'

19 september 2020 09:39 Aangepast: 19 september 2020 09:50
Het Rijksmuseum Beeld © ANP

Zeven jaar geleden gaf de nu 87-jarige Rose-Marie Silbermann-Frenkel een schilderij aan het Rijksmuseum. Nu eist de familie het terug: moeder zou verward zijn geweest toen ze het werk, dat volgens kenners nu zo'n 350.000 euro waard is, gaf. Gisteren heeft de familie beslag laten leggen op het schilderij.

NRC schrijft hoe het in 2013 volgens de familie is gegaan: een 17-jarige kleindochter van mevrouw Silbermann (Oosje voor vrienden) had een hersentumor, en mevrouw Silbermann hoorde een stem in haar hoofd, die zei dat ze een offer moest brengen om ervoor te zorgen dat haar dochter zou blijven leven.

Wilsonbekwaam

Mevrouw Silbermann besloot daarop om haar kostbaarste bezit, een schilderij uit 1918 van Bart van der Leck, te schenken aan het Rijksmuseum. Het werd persoonlijk opgehaald voor toenmalig directeur Wim Pijbes. 

De kleindochter is inmiddels gezond, maar de kwestie met het schilderij zit de familie niet lekker. Zij vindt dat het Rijksmuseum overhaast en onzorgvuldig heeft gehandeld en – net als de notaris – niet heeft voldaan aan zijn onderzoeksplicht. Mevrouw Silbermann zou wilsonbekwaam zijn geweest door de ziekte van haar kleindochter. Dat wordt onderschreven door een bevriende psychiater.

Brief aan museum

Al kort nadat mevrouw Silbermann het schilderij had weggegeven, probeerde een van haar zoons naar eigen zeggen tien keer om Pijbes aan de telefoon te krijgen voor uitleg – zonder succes. Op 3 september 2013 stuurde een advocatenkantoor namens mevrouw Silbermann en haar zonen een brief aan het Rijksmuseum, waarin stond dat zij het schilderij al om fiscale redenen aan haar zoons had gegeven en door haar leeftijd en geestelijke gezondheid een fout had gemaakt. Maar de week daarna, op 13 september, tekende mevrouw Silbermann bij de notaris van het Rijksmuseum de schenkingsakte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Rijksmuseum toont unieke 17de-eeuwse Oranjeschat van puur goud

De advocaat van het museum zegt tegen NRC dat het museum wel zorgvuldig heeft gehandeld, en dat na de brief waarin mevrouw Silbermann haar schenking herriep zelfs 'nog nauwkeuriger dan al gebruikelijk' was onderzocht of mevrouw het schilderij wel echt wilde geven. Ze zou geen verwarde indruk hebben gemaakt en zelfs schenkingsdiners hebben bijgewoond.

Familie niet blij

Wel zou ze tegen medewerkers van de notaris hebben gezegd dat haar schenking binnen de familie niet in goede aarde was gevallen en mensen zelfs zouden hebben gedreigd haar nooit meer te bezoeken als ze de schenking zou doorzetten.

Beide partijen gaan er met gestrekt been in. Het museum beticht de familie er volgens de krant 'min of meer' van bewijsmateriaal te fabriceren en plaatst vraagtekens bij de echtheid van de overeenkomst waarmee mevrouw Silbermann het schilderij aan haar zonen zou hebben gegeven. Maar zoon Matthijs zegt alle vertrouwen te hebben in zijn getuigenverhoor.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore