Ga naar de inhoud
Regionaal en landelijk

Dit zijn de aangekondigde nieuwe coronamaatregelen

Volgens minister Hugo de Jonge is de gevreesde 'tweede golf' begonnen. In een extra ingelaste persconferentie, die eigenlijk pas was bedacht voor aanstaande dinsdag, werden de volgende nieuwe coronamaatregelen aangekondigd:

In zes regio's gelden vanaf zondagavond een aantal strengere maatregelen. Voor heel Nederland is daarnaast één regel veranderd. 

Voor heel Nederland geldt:

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven zich bij klachten niet langer te laten testen en kunnen ook met een loopneus gewoon naar school. Ze mogen nog wel getest worden, als zij of hun ouders dat graag willen.

Tot nu toe moesten kinderen vanaf zes jaar getest worden bij klachten en dus ook thuisblijven in afwachting van de uitslag. Dat hoeft dus niet meer. Volgens De Jonge kan dat, omdat gebleken is dat kinderen nauwelijks bijdragen aan de verspreiding van het virus. Het verlicht ook de drukte in de teststraten.

De Jonge: 'Kinderen tot en met 12 bij milde klachten niet meer testen'

01:01

In de volgende zes veiligheidsregio's zijn strengere maatregelen aangekondigd:

Hier gelden vanaf zondag 18.00 uur de volgende maatregelen:

  • Alle horecagelegenheden moeten om 1.00 uur 's nachts dicht. Om middernacht moet de muziek uit en mag er niemand meer naar binnen.

  • De maximale groepsgrootte is 50 personen, zowel binnen als buiten. Er wordt een uitzondering gemaakt voor onder meer religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, demonstraties en theatervoorstellingen. Wie een bijeenkomst wil organiseren voor meer dan 50 personen, moet zich melden bij de gemeente voor toestemming.  

Rutte: 'Gevoel van noodzaak moet weer terug'

01:15

Vensteruren voor kwetsbaren

Ook gaan in deze zes regio's veel openbare gebouwen werken met zogeheten 'vensteruren' waarin het gebouw alleen wordt opengesteld voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. 

De politie en boa's gaan bovendien de regels weer strenger handhaven.

Verder kondigden sommige veiligheidsregio's hun eigen aanvullende maatregelen aan.

  • Amsterdam-Amstelland sluit 's nachts alle parken om illegale groepsvorming te voorkomen

  • Kennemerland gaat gebieden aanwijzen waar 's nachts niemand mag komen, ook om illegale feestjes te voorkomen.