90.000 besmettingen per dag

Corona-explosie in India: 'Maar op straat merk je er bijna niks van'

18 september 2020 14:52 Aangepast: 18 september 2020 15:06
Vrouw wordt getest op corona in Mumbai. Beeld © EPA

Met meer dan 5 miljoen coronabesmettingen en dagelijks zo'n 90.000 nieuwe gevallen, heeft India geen grip meer op het virus. Het land heeft na de Verenigde Staten de meeste besmettingen wereldwijd. Toch lijkt het op straat alsof er weinig aan de hand is, merkt correspondent Eva Oude Elferink op.

"Het is hier weer zoals het voor het corona was", vertelt de India-correspondent vanuit hoofdstad New Delhi. In maart kwam er landelijk een strenge lockdown, die alles platlegde. Maandenlang was het compleet verlaten in de stad, met wegblokkades en veel politie. "Zelfs de daklozen onder het viaduct bij mij om de hoek werden van straat geplukt."

Versoepelingen

Sinds juni werden de maatregelen langzaam weer versoepeld. Nu zijn de daklozen en de straatverkopers weer terug. De politie is verdwenen. Winkels en restaurants zijn weer open. En dat terwijl het virus zich nergens anders zo snel lijkt te verspreiden als in dit land.

Correspondent Eva Oude Elferink in India Correspondent Eva Oude Elferink in India

Zuurstoftekort

In de afgelopen 24 uur kwamen er 96.424 nieuwe besmettingen bij. In Mumbai dreigen patiënten weer geweigerd te worden, omdat ziekenhuizen vol raken. De druk op de gezondheidszorg is hoog. Er zijn niet overal genoeg zuurstoftanks om de tienduizenden patiënten te beademen. In sommige delen van het land is de vraag verdriedubbeld.

"Elke dag hebben we zorgen over de voorraden", vertelt arts Ravindra Khade Patil aan persbureau Reuters. Zijn deelstaat Maharashtra is veruit het zwaarst getroffen door de pandemie. Deze week dreigden vijf van zijn patiënten te overlijden omdat er geen nieuwe zuurstofflessen werden aangeleverd. Op de valreep kwamen die alsnog.

Economie eerst

Het klinkt tegenstrijdig: meer coronapatiënten, maar tegelijkertijd ook meer vrijheden. Maar volgens Oude Elferink kon de Indiase regering niet anders dan de boel weer opengooien. De lockdown had enorme impact op de economie en daar ging het al niet goed mee. "Van de een op de andere dag hadden mensen helemaal niks meer. Dus het is puur een economische afweging om de maatregelen verder op te heffen."

De economie kromp de afgelopen periode met bijna 24 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De regering laat zich nu leiden door economische experts, niet meer alleen door de zorgexperts. Die hadden aan het begin van de pandemie nog wel grote invloed. "De regering zegt nu: we kunnen niet nog een lockdown aan."

Oud mondkapje

Dat is ook wat de meeste Indiërs lijken te denken, zegt Oude Elferink. Het leven wordt weer opgepakt, al moet iedereen op straat wel een mondkapje op en afstand houden. Volgens haar kan het grootste deel van de Indiërs het zich niet veroorloven om bezig te zijn met de pandemie en dus uit voorzorg binnen te blijven. Maar geld om bijvoorbeeld steeds weer nieuwe mondkapjes te kopen hebben velen niet. "Sommige zie je dagenlang met hetzelfde masker op lopen."

Dat het aantal officiële besmettingen nu zo oploopt, heeft ook deels te maken met de toename van het aantal testen dat wordt gedaan. Dat zijn er zo'n miljoen per dag. Toch is dit op een bevolking van ruim 1,3 miljard mensen nog altijd niet erg veel als je het vergelijkt met sommige andere landen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lang wachten in Spanje, direct aan de beurt in Duitsland en Turkije: zo gaat testen in het buitenland

Weinig doden

Opvallend is dat het sterftecijfer in India wel laag ligt. Ruim 84.000 mensen zijn volgens officiële cijfers aan het virus overleden. In de VS zijn dat er bijna 200.000. Maar deskundigen plaatsen hier grote vraagtekens bij. Volgens hen wordt bij veel coronadoden de oorzaak niet geregistreerd, of een andere, onderliggende aandoening als doodsoorzaak vermeld.

"In verschillende deelstaten blijken er gaten te zitten in de officiële cijfers. Niemand wil het als 'slechtste' doen en op deze manier houden ze het dodental in hun regio lager", legt Oude Elferink uit.

Ook de regering gebruikt het lage sterftecijfer als een positief bewijs naar de buitenwereld. "Hun verhaal is dat ze het virus onder controle hebben, terwijl uit alle cijfers blijkt dat dit niet meer zo is." Ze doen dat om onrust onder de bevolking te voorkomen en geen gezichtsverlies te lijden tegenover de rest van de wereld. Maar de kans dat India binnenkort alsnog bovenaan de coronaranglijst prijkt, is groot.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore