Alternatief voor vergassing

De nerts als huisdier? 'Het zijn echt geen gezellige diertjes'

18 september 2020 14:58
Een nerts met pups. Beeld © Getty Images

Op ruim vijftig nertsenfokkerijen in Nederland is het coronavirus geconstateerd en zijn miljoenen nertsen uit voorzorg geruimd. Animal Rights wil echter dat de dieren blijven leven. Zouden we ze bijvoorbeeld als huisdier kunnen houden? Nou, nee. "Je kunt ze niet op schoot nemen, het zijn soms bijtertjes. Niet echt gezellige diertjes."

De afgelopen maanden zijn al 52 Nederlandse nertsenfokkerijen uit voorzorg geruimd, omdat er besmette dieren werden aangetroffen. De overgebleven fokkerijen moeten volgend jaar de deuren sluiten. Maar waarom moeten al die dieren dood, vraagt Animal Rights zich af.

Opvangen

De dierenrechtenorganisatie ziet liever dat de beestjes opgevangen worden. "Een ziekte als Covid-19 komt voort uit hoe wij dieren houden, zoals ook bij de vogelgriep of Q-koorts het geval was", vertelt een campagnemedewerker erover aan One World. "We pakken de dieren nu aan voor onze daden, terwijl zij niet het slachtoffer hoeven te zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen om loslopende nertsen in Best: 'Mijn lievelingskip is doodgebeten'

Maar wat moeten we dan met al die nertsen? Moeten we er allemaal een in huis nemen? Peter de Haan, woordvoerder van stichting AAP, hoeft niet lang over die vraag na te denken: "Absoluut niet."

'Buitengewoon lastig'

Nertsen zijn namelijk 'buitengewoon lastig om in huis te houden', legt De Haan uit. Ze hebben veel ruimte nodig, het zijn roofdieren en eten daarom het liefst een levende prooi. Daarnaast bijten ze en zitten ze niet graag op schoot. "Het zijn helemaal geen gezellige diertjes. Nertsenfokkers gaan ook niet voor de lol ín een kooitje zitten", zegt hij.

En dan is er natuurlijk nog het risico op coronabesmettingen. "Het is momenteel helemaal niet verstandig om de dieren te verplaatsen", legt De Haan uit. "Omdat ze het coronavirus en andere dierziektes bij zich kunnen dragen."

Niet verboden

De dierwelzijnsorganisatie komt zo nu en dan wel mensen tegen die een nerts als huisdier houden. Dat is in Nederland namelijk niet verboden. "Vaak komen mensen er al snel achter dat het echt geen geschikt dier is om thuis te hebben. Dan belanden ze bij ons in de opvang."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar opzettelijke coronabesmettingen nertsenfokkerijen

De Utrechtse hoogleraar diergeneeskunde Arjen Stegeman ziet ook niets in nertsen als huisdieren. "Fretten worden wel als huisdier gehouden", vertelt hij. Zij behoren tot de familie van marterachtigen, net zoals nertsen. "Mensen die van dit type dier houden, hebben liever fretten." Zij zijn tammer dan nertsen.

'Te veel'

Voor de miljoenen nertsen zit er dus niets anders op. Zij zullen dit en volgend jaar geruimd worden. De Haan vertelt dat stichting AAP zich het hoofd er al over heeft gebroken. "Wij hebben het hier intern over gehad en ons afgevraagd of er een oplossing voor te bedenken is", vertelt hij.

"Maar het zijn er simpelweg te veel. De diertjes komen van oorsprong ook niet voor in Nederland, dus als je ze in de natuur vrij zou laten veroorzaken ze enorme schade aan de bestaande flora en fauna."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore