Schaarste heeft wel degelijk een rol gespeeld bij een advies over het gebruik van mondmaskers in de ouderenzorg. Dat bevestigt het RIVM na berichtgeving van Nieuwsuur. Minister Hugo de Jonge heeft eerder ontkend dat het RIVM bij de totstandkoming van richtlijnen rekening zou houden met een schaarste aan beschermingsmiddelen.
Sinds een maand geldt het advies om ook bij vluchtig contact met verdachte coronapatiënten in verpleeghuizen ook een mondneusmasker te dragen. Tot half augustus vond het RIVM deze beschermingsmaatregel niet noodzakelijk.
Toch gebaseerd op schaarste
Volgens een woordvoerder heeft het RIVM deze richtlijn aangepast om de situatie gelijk te trekken met ziekenhuizen. Daar moeten medewerkers, ook bij vluchtig en kort contact met een verdachte coronapatiënt toch beschermingsmiddelen dragen. Nu blijkt, na berichtgeving door Nieuwsuur, dat het RIVM dit advies ook baseerde op het gebrek aan mondneusmaskers.
Het RIVM ontkent dat het advies bewust stilzwijgend is aangepast. "Die richtlijn is aangepast en normaal maken we daar bij iedere wijziging melding van, maar dat is hier niet gebeurd. Dat is geen opzet, maar dat is gewoon vergeten door iemand."

Antwoorden De Jonge
Het RIVM stelt dat schaarste ook een rol speelde bij de passage over mondneusmaskers in de richtlijn. "Natuurlijk doe je dat, je houdt rekening met de middelen die beschikbaar zijn. Nu is die schaarste er niet meer", zegt een woordvoerder.
Onlangs antwoordde verantwoordelijk minister De Jonge op vragen van de Tweede Kamer nog dat het RIVM richtlijnen niet baseert 'op basis van schaarste'.
Minister Van Ark beantwoordde na afloop van de ministerraad vragen over de richtlijn van het RIVM, bij afwezigheid van De Jonge. Zij hield het bij een boodschap, en zei dat het kabinet opheldering gaat vragen aan het RIVM over die richtlijn. "Wij hebben gevraagd om advies op basis van de medische wetenschap."
Woedende Kamer
Tweede Kamerleden reageren woedend op de onthulling. "Om laaiend van te worden", zegt Lilian Marijnissen van de SP. "Zo vaak hebben we gevraagd waarom niet al onze zorgverleners voldoende bescherming kregen. Nu komt uit: deze fout was natuurlijk toch gebaseerd op een tekort aan materialen."
PVV-leider Geert Wilders wil weten of "medewerkers in de ouderenzorg voor de gek zijn gehouden" en of de Tweede Kamer "is voorgelogen." Volgens Wilders is het "code rood voor de minister als dit waar is".
Schandalig
Dus zorgmedewerkers en patiënten zijn willens en wetens in gevaar gebracht? Schandalig", zegt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. "Liegen over veiligheidsrisico's is onacceptabel."
Kamerlid Vera Bergkamp van coalitiepartij D66 wil opheldering van het kabinet. "De Tweede Kamer heeft hier zo vaak een vraag over gesteld. En nu dit. Benieuwd naar de reactie", schrijft ze op Twitter.
De Kamer debatteert dinsdag met premier Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over corona.
