Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Is er een verband tussen bloedgroep en de kans op ernstige coronaklachten?

Waar het coronavirus bij sommigen alleen wat milde klachten veroorzaakt, belanden anderen in het ziekenhuis en zelfs op de ic. Een lezer mailt ons dat haar moeder (bloedgroep A positief) lang op de ic lag, terwijl haar vader (bloedgroep O) vrijwel geen klachten had. Zij vraagt zich net als Marieke en Petra af: worden mensen met bloedgroep A ernstiger ziek door corona?

Er zijn de afgelopen maanden meerdere onderzoeken gedaan of je bloedgroep invloed heeft op hoe ziek je kunt worden door Covid-19. De uitkomsten zijn niet eenduidig. Daarover zo meer.

Viroloog Louis Kroes van het LUMC vindt het sowieso goed dat het onderzocht wordt: "De vatbaarheid en de klinische ernst bij deze infectie kan verschillen per bloedgroep. Het is niet geheel ongebruikelijk: bloedgroepen zijn genetisch bepaald en hebben bij bepaalde infecties een bepaald verloop. Mijn inschatting is dat het niet heel drastisch is, maar bij bepaalde gevallen kan het inderdaad optreden." 

Ik
Lees ook:
Ik krijg voor de tweede keer corona, hoe ziek word ik?

Europese wetenschappers keken bij hun onderzoek of de kans groter is dat je ernstige longproblemen krijgt door bepaalde genetische kenmerken. Gegevens van 1650 Spaanse en Italiaanse patiënten die door corona in het ziekenhuis lagen, zijn geanalyseerd.

Bloedgroep A

Het viel de onderzoekers op dat coronapatiënten die zuurstof of beademingsapparaten nodig hadden, vaak overeenkomsten hadden bij het gen dat de bloedgroep bepaalt.

Vervolgens werd aangetoond dat mensen met bloedgroep A relatief vaak last hadden van ernstige longproblemen, terwijl mensen met bloedgroep O juist een kleiner risico liepen. Overigens betekent dat niet dat patiënten met bloedgroep O helemaal geen ernstige klachten krijgen. In Italië had 38 procent van de onderzochte groep met ernstige longproblemen bloedgroep O.

Recente onderzoeken van het Massachusetts General Hospital in Boston en het Columbia Presbyterian Hospital in New York tonen juist aan dat er vrijwel geen verband is tussen bloedgroep en ernstige coronaklachten.

Bij het laatstgenoemde onderzoek werden de medische dossiers van 7770 coronapatiënten bekeken. Zij ontdekten dat mensen met bloedgroep A iets minder risico liepen om aan de beademing te komen. Mensen met type AB liepen het meest risico, maar omdat er weinig mensen dit type hadden is dit resultaat misschien onbetrouwbaar. Het onderzoek wordt op dit moment nog beoordeeld voor publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift.

Minder snel besmet

Wat wel opvalt is dat beide Amerikaanse onderzoeken aanwijzingen vinden dat mensen met bloedgroep O mogelijk iets minder snel besmet raken. Maar volgens viroloog Kroes moeten we voorzichtig zijn om direct conclusies te trekken. "De verschillen zijn niet groot genoeg om mensen met de ene bloedgroep andere adviezen te geven dan andere bloedgroepen. De verschillen moeten ook nog bevestigd worden."