Ga naar de inhoud
Kans op explosie

'Peperdure F-35 kan niet tegen onweer. De oplossing? Omvliegen'

Het gevechtsvliegtuig F-35 in actie tijdens de Luchtmachtdagen vorig jaar. Beeld © Rob Engelaar

De bouten trilden al los en verf bladderde af. Maar nu blijkt het gevechtsvliegtuig F-35 met een nog veel groter probleem te kampen: het kan niet tegen onweer. En dus zit er voor piloten van het peperdure toestel maar één ding op als ze een onweerswolk naderen. Omvliegen.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant op basis van een voortgangsrapportage die het ministerie van Defensie over de F-35 heeft gepubliceerd.

Beschadigde brandstofleiding

Het probleem kwam vijf maanden geleden aan het licht toen de brandstofleidingen van een aantal van de Nederlandse gevechtsvliegtuigen beschadigd bleken. Bij een blikseminslag zou dat een explosie aan boord kunnen veroorzaken.

Extra
Lees ook:
Extra inspectie fonkelnieuwe F-35 noodzakelijk na onthaal met blusschuim

Omvliegen

Om de kans op een blikseminslag 'tot een minimum te beperken' moeten piloten daarom met een grote bocht om onweersbuien heen vliegen. De toestellen moeten proberen op ruim 40 kilometer afstand van de donderwolken te blijven.

Ook aan de grond moeten de toestellen beschermd worden voor onweer, bijvoorbeeld door een overkapping of met een bliksemafleider. De problemen zouden het gevolg zijn van een ontwerpfout.

Krijgsmacht
Lees ook:
Krijgsmacht bloedt voor valutastrop van 158,5 miljoen euro bij JSF-deal

Miljardenaankoop

Nederland geeft ruim 5 miljard euro uit aan 46 F-35's, die de komende jaren worden geleverd. Het is de grootste wapenaankoop in de geschiedenis. In de Tweede Kamer is ruim een decennium gedebatteerd over de aanschaf. De ontwikkeling van het toestel kampte lang met enorme kostenoverschrijdingen en grote vertragingen.

Peperdure Joint Strike Fighter eindelijk in Nederland

01:20