Allemaal op tijd naar huis

Studenten doen het net even anders - zo gaan ze corona te lijf

17 september 2020 17:11 Aangepast: 17 september 2020 17:19
Anne Meyboom ziet als preses bij de Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus samen met haar bestuur strikt toe op de coronamaatregelen.

Studentenverenigingen doen het dit jaar net even anders dan normaal. "Het is hier net een horecatent: we letten strikt op de anderhalve meter, laten een maximaal aantal mensen binnen en noteren alle gegevens."

De borrels bij studentenverenigingen staan erom bekend tot in de late uurtjes door te gaan. Feuten, de nieuwe leden, vormen onder vaak barre omstandigheden vriendschappen voor het leven. Hun shirts doorweekt van het zweet, lallend aan de bar voor bier en dan zonder jas naar huis.

Dit jaar is het kennismaken gebonden aan meer (corona)regels, zeggen verenigingen uit Nijmegen, Amsterdam en Utrecht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan een studenten-ontgroening wel coronaproof? Deze verenigingen lossen het zo op

De verenigingen liggen onder een vergrootglas, omdat het aantal besmettingen onder studenten toeneemt. De Leidse studentenvereniging Minerva heeft daarom de kennismakingsactiviteiten opgeschort. Deze activiteiten bestaan voornamelijk uit borrels, waarin eerstejaarsleden elkaar beter leren kennen.

'Borrelen op anderhalve meter'

Maar niet alle studentenverenigingen volgen dat voorbeeld. "Wij gaan volgende week van start met de borrels, zodat de studenten hun jaarclub kunnen vormen", zegt Anne Meyboom. Zij is voorzitter van Carolus Magnus uit Nijmegen, ook wel preses genoemd.

De borrels bij de Nijmeegse vereniging zijn volledig coronaproof gemaakt. Om te beginnen worden de maatregelen strikt nageleefd. "Iedereen moet anderhalve meter afstand houden, hun gegevens noteren, handen desinfecteren en aan tafel blijven zitten. Als ze wel van tafel gaan, moeten ze een speciale looproute volgen. Ook werken we in shifts: studenten komen borrelen op bepaalde tijdstippen", zegt Anne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Studentenverenigingen plotseling ongekend populair

Het bestuur, onder wie de preses zelf, ziet strikt toe op naleving van regels. "Wij vinden het heel belangrijk dat studenten zich veilig voelen op de vereniging. Als we merken dat de regels niet meer gehandhaafd kunnen worden, kappen we de borrel af."

'Iedereen op tijd naar huis'

De kennismakingstijd van de Amsterdamse studentenvereniging L.A.N.X. is al voorbij en volledig digitaal verlopen. Maar de borrels zijn afgelopen maandag begonnen en ook daar wordt strikt op de coronamaatregelen gelet. Geen biertje aan de bar, maar zittend aan tafel. "Voor elke tafel één pitcher. Eén persoon zorgt dat elke tafel voorzien is. Er mag niet aan de bar bier worden gehaald. We willen dat mensen aan hun tafel blijven zitten."

"Wel is er gewoon muziek en mogen verzoeknummers worden aangevraagd. Zo heb je toch nog een beetje een borrel", zegt preses Max van Roermund. 

Sociëteit L.A.N.X. in Amsterdam. Sociëteit L.A.N.X. in Amsterdam.

De senaat, zoals het bestuur heet, ziet erop toe dat de regels worden nageleefd. "We controleren samen met het sociëteitsbestuur of de leden zich aan de regels houden. Ook zien wij erop toe dat de borrel op tijd eindigt: om 1.00 uur is het klaar. We willen ook niet tot later doorgaan, want dan worden mensen toch nét wat moeier en kan minder goed op de regels worden gelet. En uiteindelijk willen we een plek zijn waar leden veilig kunnen borrelen."

'Gezondheidschecks bij binnenkomst'

Het kennismaken bij de Utrechtse studentenvereniging Veritas zal niet gaan zoals normaal, zegt preses Laura Baartmans. "Iedereen zit aan tafels en op anderhalve meter afstand van elkaar. Ook zijn er extra hygiënemaatregelen, zoals het doen van gezondheidschecks bij binnenkomst. Wij zien als bestuur streng erop toe dat de leden zich aan de regels houden. Zodra we merken dat dit niet gebeurt, volgen er sancties. Uiteindelijk hopen we dat de sfeer, ondanks de veranderingen, lijkt op de sfeer zoals we die kennen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore