Miljoenen per week besparen

'Nieuwe test TNO: de helft goedkoper én snellere uitslag'

17 september 2020 18:55 Aangepast: 18 september 2020 11:02
Een coronatest. Beeld © Robin Utrecht

Onderzoeksinstituut TNO gaat een corona sneltest onderzoeken. Deze zou net zo betrouwbaar zijn als de bestaande test van de GGD, maar wel veel sneller én zeker de helft goedkoper. Dat kan de overheid wekelijks vele miljoenen euro's schelen.

Samen met de GGD Amsterdam zal TNO bij de Amsterdamse RAI binnenkort een proef-teststraat voor een corona-sneltest openen. Die sneltest wordt door TNO en enkele partners, zoals het RIVM, fijnchemieconcern DSM en de academische ziekenhuizen in Leiden en Groningen ontwikkeld.

De nieuwe test heeft het voordeel dat deze ruim de helft goedkoper zal kunnen zijn dan de huidige test van GGD, én dat de uitslag er binnen een uur is. De test zou wel net zo betrouwbaar zijn als de testmethode die de GGD's nu gebruiken, claimt TNO.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cijfers lopen te snel op: extra coronamaatregelen voor regio's met veel besmettingen

Minder dure aparatuur nodig

Voor de test is minder dure apparatuur nodig en de laboratoria waarin de test moeten worden bekeken zijn veel minder ingewikkeld dan de labs die voor de huidige tests nodig zijn, aldus woordvoerder Maarten Lörtzer van TNO.

Het sneller kunnen bepalen of een persoon besmet is, is van vitaal belang bij efficiënte bestrijding van het coronavirus, aldus TNO.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regionale coronamaatregelen: hoe staat jouw regio ervoor?

Test is gratis, overheid betaalt

Als je je op corona laat testen bij de GGD, dan is dat gratis. Toch worden er uiteraard kosten gemaakt. De GGD berekent die door aan de overheid. Sinds 1 juni zijn die kosten 65 euro, aldus woordvoerder Sander Bruggeling van het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK).

Een meer dan halvering daarvan betekent dus dat er minstens 32,50 euro per test zou kunnen worden bespaard. In de week van 7 tot en met 13 september werden er 195.545 coronatesten gedaan door de GGD's in Nederland.

'Aantal testen loopt op'

Een besparing van ten minste 32,50 euro per test zou, als de nieuw test er al op grote schaal was geweest, alle tests in die ene week bij elkaar minstens 6,3 miljoen euro goedkoper hebben gemaakt.

Het aantal coronagevallen in Nederland loopt op en dus zal het aantal mensen dat zich laat testen ook stijgen. De besparing voor de huidige week, die nog tot en met het weekend loopt, had dus nog groter kunnen zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccinatiebureau versnelt plannen om uit te breiden door corona

8,4 miljoen euro in één week

Naast GGD's voeren ook onder meer huisartsen coronatesten uit. Volgens Bruggeling is ongeveer 75 procent van de covid-monsters afkomstig van de GGD-teststraten en 25 procent van de covid-monsters van onder andere huisartsen.

Dat zou betekenen dat de mogelijke besparingen vorige week nog een derde hoger zouden hebben kunnen liggen, als de nieuwe test al op grote schaal had kunnen worden gebruikt.

Dat zou de totale besparing voor de overheid en dus de belastingbetaler op minstens 8,4 miljoen euro hebben gebracht, in één week tijd. 

'Kan snel gaan'

De mogelijke kostenbesparingen voor de overheid en dus de belastingbetaler klinken mooi, maar de nieuwe test van TNO is zoals gezegd nog niet op de markt.

"In de praktijk zal het een kwestie van maanden zijn, het kan snel gaan", zegt professor Wim van der Poel, onderzoeksleider Emerging en Zoonotic viruses bij Wageningen Universiteit, daar desgevraagd over.

Op de vraag of de test nog voor het eind van het jaar op de markt kan zijn, antwoordt hij "ik denk dat dat zeker kan".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore