140 euro

Marco Kroon krijgt boete voor wildplassen, maar hoeft niet te betalen

17 september 2020 15:11 Aangepast: 17 september 2020 15:30
Militair Marco Kroon. Beeld © ANP

Majoor Marco Kroon krijgt een voorwaardelijke boete van 140 euro voor het wildplassen tijdens carnaval in Den Bosch. Kroon is strafbaar, maar hoeft de boete dus niet te betalen. Dat heeft de militaire kantonrechter vandaag besloten.

Kroon vocht de boete aan. De majoor had naar eigen zeggen geen andere keuze dan te gaan wildplassen. "Ik heb er alles aan gedaan, maar ik kon het niet meer ophouden. Het zweet brak me uit. Het was voor mij niet meer te doen om naar de volgende sanitaire stop te gaan. Het was puur overmacht", zei Kroon.

Urologische aandoening

Kroon zei tijdens de eerdere zitting dat hij al sinds 1993 een hyperactieve blaas heeft. Hij zou zelfs twee plasflessen in zijn auto hebben liggen. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops zijn er voor mensen met blaasproblemen veel te weinig toiletvoorzieningen in het centrum van Den Bosch, zeker met carnaval.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marco Kroon krijgt boete voor wildplassen, maar hoeft niet te betalen

De rechter erkent op basis van het dossier dat Kroon een urologische aandoening heeft. "Maar dat maakt niet dat hem geen enkel verwijt kan worden gemaakt. Het is bekend dat er tijdens het carnaval in Den Bosch lange rijen staan voor de toiletten, dat kon voor hem geen verrassing zijn als vaste carnavalsvierder", oordeelde de rechter. 

Ook al taakstraf

"Hij dient er rekening mee te houden om elders of eerder naar het toilet te gaan of minder te drinken. Zo had hij een overtreding kunnen voorkomen."

De rechter noemt de boete van 140 euro een passende straf, maar houdt er ook rekening mee dat Kroon al een taakstraf van honderd uur heeft gekregen voor het uitdelen van een kopstoot aan een agent op diezelfde avond. "Zo'n taakstraf heeft grote gevolgen voor een militair, in het geval van Kroon is hij langdurig geschorst", overwoog de rechter. Daarom is gekozen voor een voorwaardelijke boete. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boete wildplassen aanvechten zinvol? 'Het is een heterdaadje'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore