Nieuwe plekken

Wolf vestigt zich in Drenthe, waarschijnlijk ook in Brabant

17 september 2020 13:31 Aangepast: 17 september 2020 13:45
Wolf in Drenthe Beeld © Screenshot YouTube Staatsbosbeheer

Er heeft zich definitief een mannelijke wolf gevestigd in Drenthe. Het dier zwerft rond aan beide kanten van de snelweg A28 tussen Emmen en Drachten en in het Drents-Friese Wold.

Dat blijkt uit een rapportage van BIJ12 over de aanwezigheid van wolven in Nederland tussen mei en juli van dit jaar. BIJ12 is het bureau dat voor de provincies onder andere de wolvenschade bijhoudt.

Ook is het zeer waarschijnlijk dat zich ook in het heidegebied onder Eindhoven een mannetjeswolf heeft gevestigd. Of dat écht zo is, wordt eind van deze maand duidelijk.

Unieke beelden van wolf op de Veluwe

Tot nu toe hadden wolven alleen in Gelderland een aantal territoria afgebakend. Op de Noord-Veluwe leeft een paartje, dat inmiddels tweemaal jongen heeft gekregen. Op de Midden-Veluwe leeft een wolvin.

In totaal lopen er nu dertien wolven rond in Nederland, stellen BIJ12 en het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Unieke beelden: wolf met prooi voor het eerst in Nederland vastgelegd

Van de wolf in Drenthe zijn nu al meer dan zes maanden sporen gevonden. Als een wolf een halfjaar in hetzelfde gebied blijft, heeft het dier zich volgens wolvenkenners gevestigd. De wolf in Zuidoost-Brabant loopt sinds maart van dit jaar in dat gebied rond, dus ook bijna zes maanden.

Deze wolf, die ook af en toe in Limburg is opgedoken, komt uit een Frans-Alpiene populatie. Dat is bijzonder, want de andere wolven in Nederland komen uit roedels in Duitsland en Zuid-Europa. Het is goed voor de genetische variatie dat er ook een wolf uit een ander gebied is gearriveerd, zeggen deskundigen.

Schademeldingen

Sinds mei kwamen er bij het Wolvenmeldpunt 347 meldingen van mogelijke wolvensporen binnen. In 61 gevallen is vastgesteld dat het om een wolf ging. Er waren 38 schademeldingen, maar in 15 gevallen was niet een wolf maar een hond of een vos de dader.

Veehouders met vastgestelde aanvallen van wolven op hun dieren krijgen een schadevergoeding.

Niet gevaarlijk voor mensen

Wat moet je doen als je een wolf in het bos tegenkomt?  "Wolven vormen geen enkel risico voor mensen", zei wolvenexpert Hugh Jansman eerder tegen RTL Nieuws. "Ze vluchten direct weg. Ook honden en katten zijn niet interessant voor ze. In Duitsland zijn de afgelopen jaren duizenden keutels onderzocht van wolven die daar in het wild leven. In minder dan 1 procent van die keutels zaten resten van niet-wilde dieren. De resten van de niet-wilde dieren in de poep betrof vrijwel alleen schaap en heel soms geit. In Duitsland is de afgelopen jaren in één geval een hond aangevallen door wolven. Dat was een jachthond die door een roedel heenliep. Dan verdedigen ze het territorium."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore