Ga naar de inhoud
Meer besmettingen

Regionale coronamaatregelen: hoe staat jouw regio ervoor?

Archieffoto. Den Haag is één van de regio's met de meeste besmettingen. Beeld © ANP / RTL Nieuws

Het aantal coronabesmettingen loopt weer snel op. Vooral in de Randstad worden veel nieuwe besmettingen gesignaleerd. Het kabinet maakt morgen regionale maatregelen bekend. Bekijk hier hoe jouw regio ervoor staat.

Waar in het begin van de coronacrisis vooral Oost-Brabant getroffen werd, ligt het epicentrum van de opleving nu in de Randstad. In de regio's Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond worden morgen extra maatregelen bekendgemaakt om het aantal besmettingen in te dammen. Mogelijk komen daar nog regio's bij.

Cijfers
Lees ook:
Cijfers lopen te snel op: extra coronamaatregelen voor regio's met veel besmettingen

Maar gaat het echt helemaal de verkeerde kant op in deze regio's? Laten we de cijfers eens bekijken. Hoeveel besmettingen zijn er, en hoeveel mensen komen er in het ziekenhuis terecht? En, ook steeds interessanter, wat zeggen de metingen uit het riool over de verspreiding van het coronavirus?

Veel besmettingen in de Randstad

Op deze kaart zie je het aantal besmettingen dat gisteren werd vastgesteld per gemeente. Vooral in de Randstad kleuren de gemeenten rood. Daar zijn dus relatief veel besmettingen. Er is in de kaart rekening gehouden met het aantal inwoners: het gaat om het aantal besmettingen per 100.000 inwoners.

Het kabinet heeft een signaalwaarde opgesteld voor het aantal positief geteste mensen. Als er op een dag meer dan 7 mensen per 100.000 inwoners positief getest worden, is dat een teken dat het de verkeerde kant op gaat.

In Nederland ligt dat getal momenteel gemiddeld op 8,9, boven de signaalwaarde dus. Maar er zit een flink regionaal verschil in. Zo ligt dat getal in Amsterdam zelfs boven de 20, en dat aantal neemt rap toe.

Sommige regio's schieten omhoog

Er zijn meer alarmbellen die af kunnen gaan: voor het aantal ziekenhuisopnames is de signaalwaarde 40 opnames per dag. Daar zitten we nog niet aan, al kruipt de lijn langzaam omhoog. De afgelopen dagen waren dat gemiddeld 16 opnames per dag. Bijna de helft daarvan kwam uit Amsterdam, Rotterdam of Haaglanden.

Voor het aantal intensive care-opnames ligt de signaalwaarde op 10 per dag, terwijl er momenteel gemiddeld 4 mensen per dag op de ic terechtkomen.

Nog geen alarmbellen in het ziekenhuis

Rioolwater

Om de verspreiding van het virus in de gaten te houden, wordt niet alleen naar het aantal positieve testen gekeken. Het RIVM neemt ook monsters van het rioolwater op zo'n 300 plekken in Nederland. Daarin kunnen virusdeeltjes worden gemeten.

Het gaat dan om het aantal deeltjes per milliliter rioolwater. Begin april, toen de corona-uitbraak op zijn piek was, lag dat getal rond de 1400 deeltjes, al werden er toen op veel minder plekken metingen gedaan.

Afgelopen week lag het gemiddelde voor Nederland op 276, maar ook hier zijn flinke regionale verschillen te zien. In Flevoland werden de meeste deeltjes aangetroffen: 928 per milliliter.

Met dat rioolonderzoek is niet precies te bepalen hoeveel mensen er daadwerkelijk besmet zijn met het virus. Sommige besmette mensen hebben meer virusdeeltjes in hun ontlasting dan anderen, en één op de drie besmette personen heeft überhaupt geen virusdeeltjes in zijn ontlasting.

Wel is het RIVM bezig een model te ontwikkelen om op basis van het rioolwateronderzoek een grove schatting te maken van het aantal besmettingen per regio.

Landelijke lockdown voorkomen

In regio's met veel besmettingen kunnen dus lokale maatregelen worden genomen. Morgen komen de veiligheidsregio's bij elkaar om te bespreken waar zulke maatregelen nodig zijn, en welke maatregelen dat dan zullen zijn.

Met lokale maatregelen zou een landelijke lockdown dan voorkomen moeten worden.