Verdachten voor rechter

Martelkamer was driedubbel geïsoleerd: 'Als je ernaast staat, hoor je niks'

17 september 2020 13:07 Aangepast: 17 september 2020 13:58
Een tandartsstoel in de martelkamer.

De zes mannen die verdacht worden in de zaak rond de martelkamer in het Brabantse dorp Wouwse Plantage, hadden volgens de officier van justitie 'aan alles gedacht'. De containers die gebruikt moesten worden bij ontvoeringen, waren volledig geluiddicht gemaakt.

Het zestal wordt verdacht van het voorbereiden van ontvoeringen van criminelen. "Ze deden dit met grote precisie", zei de officier van justitie tijdens de eerste inleidende zitting in de rechtbank van Amsterdam.

De bende richtte in Wouwse Plantage een loods in met zeecontainers, waarin mensen konden worden opgesloten, stelt het Openbaar Ministerie. Een van de containers was ingericht als martelkamer, met tal van gereedschappen en een tandartsstoel waarop een slachtoffer kon worden vastgebonden.

Messen, tangen en hamers: politie vindt martelkamer in Brabant

Vier van de zes verdachten zijn op komen dagen. Na hun aanhouding op 22 juni hebben zij geen verklaring willen afleggen. Een van de zes heeft een schriftelijke verklaring afgelegd, maar het OM noemt die ongeloofwaardig.

Voorbereidingen

Politie en justitie hadden de verdachten al een tijdje in het vizier. Wat er in de loods in Wouwse Plantage en een andere loods in Rotterdam gebeurde, werd in de gaten gehouden. In juni werd er besloten in te grijpen. "Er werd iets voorbereid", aldus de officier. "Alsof alles en iedereen paraat moest staan."

De vermoedelijke bende opereerde volgens het OM in teams, met ieder een eigen taak. De ontvoeringen zouden worden uitgevoerd door een soort arrestatieteam. Justitie onderzoekt nog hoe de verdachten aan de politie-uniformen zijn gekomen, die bij hun aanhouding zijn gevonden.

Het onderzoek naar hoofdverdachte Robin van O. (40) kwam vorig jaar op gang door een ander onderzoek, waarin twee mannen op de korrel waren genomen omdat zij bezig waren met het voorbereiden van moorden. Van O. bleek een loods te huren in Wouwse Plantage.

Later kreeg het onderzoeksteam belangrijke informatie uit het onderzoek naar de geheime-berichtenservice EncroChat, die in trek was bij criminelen en eerder dit jaar door justitie is platgelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie geeft beelden martelkamer criminelen vrij: 'IJskoud en schokkend'

Volgens het OM wisselde Van O. EncroChat-berichten uit met de vermoedelijke opdrachtgever. Daaruit blijken volgens het OM sinistere plannen voor ontvoering en zware mishandeling.

Zo werd geschreven dat de martelcontainer drie keer geïsoleerd was. "Al sta je ernaast, hoor je niks", stond er in de chat. Verder ging het in de chat over het gebruik van wapens. Slachtoffers die niet wilden meewerken, zouden 'gelijk in de knie' geschoten moeten worden. "Een demper is altijd handig."

Handboeien aan het plafond. Handboeien aan het plafond.

Beoogde slachtoffers werden eerder dit jaar door de politie gewaarschuwd en doken onder. Het OM herhaalde vandaag dat het beeld van de tot cel en martelkamer ingerichte zeecontainers 'ijskoud en ronduit schokkend' was. De politie sprak eerder van 'onderwereldgevangenis'.

Ontkenning

Hoofdverdachte van O. zegt onschuldig te zijn. Volgens hem zijn er verhalen de wereld in geholpen die niet kloppen.  "Er zijn vijanden gecreëerd die niet eens bestonden", zei van O. in zijn korte verklaring. "Er zijn te snel conclusies getrokken." Hij kondigde aan in een later stadium openheid van zaken te zullen geven.

Van O. werd in 2018 door de politie gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst stond. Hij meent dat de politie hem vervolgens aan zijn lot heeft overgelaten en dat hij daardoor was aangewezen op criminele contacten om degenen die het op hem hadden voorzien 'een stap voor te zijn'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie kraakt chatnetwerk criminelen: liquidaties voorkomen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore