Veel annuleringen

Belgen en Duitsers mijden Noord- en Zuid-Holland na negatief reisadvies

17 september 2020 11:51 Aangepast: 17 september 2020 12:07
De Zaanse Schans in Zaandam. Beeld © ANP

Dat België en Duitsland gisteravond de provincies Zuid- en Noord-Holland tot risicogebied hebben verklaard, heeft direct gevolgen voor de toeristische sector. Het regent annuleringen bij hotels en toeristische attracties.

Zo hebben bij attractiepark Duinrell in Wassenaar nagenoeg alle Duitsers en Belgen die voor komende maand een overnachting en bezoek aan het park hadden gereserveerd hun boeking uitgesteld naar volgend jaar. En dat terwijl de ooster- en zuiderburen momenteel juist de grootste groep buitenlandse bezoekers vormen.

Zaanse Schans

Ook de Zaanse Schans verwacht een daling van het aantal bezoekers, aangezien er naast Nederlanders momenteel vooral veel Duitsers naar Zaandam komen. "We moeten nu volop inzetten op het Nederlandse publiek", zegt Maarten van der Meer, directeur van de Stichting de Zaanse Schans. Van der Meer zegt rekening te houden met 'een pittige tijd'.

Madame Tussauds in Amsterdam merkt het aangepaste reisadvies ook. Voor het wassenbeeldenmuseum zijn Duitsers en Belgen een belangrijke doelgroep. "We zien vandaag al annuleringen binnenkomen", zegt een woordvoerster.

Reizen naar Duitsland en België

Reizigers die uit de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland komen, moeten zich bij aankomst in Duitsland preventief laten testen en daarna 14 dagen in Duitsland in zelfquarantaine te gaan. Voor reizigers uit andere Nederlandse provincies geldt dit niet.

Nederlanders uit Noord-Holland en Zuid-Holland die door Duitsland naar andere landen als Polen reizen, hoeven niet in quarantaine of getest te worden. Ze kunnen dan niet overnachten en moeten doorrijden, is te lezen op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

België geeft beide Nederlandse provincies vanaf morgenmiddag code rood. Wie na een verblijf van minstens twee dagen vanuit deze provincies naar België reist, moet een coronatest ondergaan en in quarantaine.

Hotels in Noord- en Zuid-Holland kregen vanochtend ook al meerdere annuleringen binnen van Duitse en Belgische gasten. "Terwijl zij nu juist de grootste groep gasten vormen", zegt een medewerker van het Sir Adam Hotel in Amsterdam.

Het NH Hotel bij Schiphol krijgt veel vragen van mensen die hun bezoek willen uitstellen naar een later moment. Ook bij een locatie van de keten in Den Haag kregen ze die vraag sinds gisteren al enkele keren. "We boeken de overnachtingen nu om naar oktober."

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Wereldwijd meer dan 30 miljoen coronabesmettingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore