Onderwereld

Politie start onderzoek naar corrupte agenten

16 september 2020 21:52
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De politie onderzoekt zo'n tien verschillende politiemollen in de eigen organisatie. Dat meldt dagblad De Telegraaf op basis van bronnen. De tien verdachte lekken kwamen aan het licht door het kraken van zo'n beetje al het berichtenverkeer van de onderwereld.

Een speciaal anti-corruptieteam gaat nu onderzoek doen naar de corrupte agenten, zegt korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie. Hij wil niet zeggen om hoeveel gevallen het gaat, maar het zijn er meer dan in andere jaren.

Doorsluizen

Van Essen benadrukt in de krant dat het niet om kleine vergrijpen gaat, maar om agenten of andere medewerkers van de politie die tegen betaling vertrouwelijke informatie doorsluizen naar de onderwereld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdamse politiemol 'bewust gestationeerd door onderwereld'

"Een politieman kan onder druk worden gezet als hij chantabel is, maar ook simpelweg gekocht worden", zegt de hoogste politiebaas tegen de krant. "Het draait bij criminelen allemaal om informatie. Informatie is goud waard."

Encrochat

Deze zomer maakte de politie bekend dat ze maandenlang live had kunnen meelezen met het berichtenverkeer van Encrochat, een versleutelde berichtendienst die bijna alleen door de onderwereld werd gebruikt. Tot dat moment hadden de criminelen zich onbespied gewaand en bespraken vrijuit allerhande zaken van drugsdeals tot liquidaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie kraakt chatnetwerk criminelen: liquidaties voorkomen

Door die schat aan informatie heeft de politie een enorm aantal zaken kunnen oplossen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore