Giftige rook

Brandgevaar woon-zorgcomplexen blijft groot door vulling banken en matrassen

16 september 2020 20:40 Aangepast: 16 september 2020 20:50
Archieffoto Beeld © ANP

De brandveiligheid in woon-zorgcomplexen blijft ook met de nieuwe bouwnormen ondermaats. Zolang er niks aan de vulling van matrassen en bankstellen verandert, biedt namelijk geen enkele maatregel voldoende bescherming, concludeert het Instituut Fysieke Veiligheid.

In een leegstaand verzorgingshuis werd wekenlang onderzoek gedaan naar de brandveiligheid. 19 keer werd er een bankstel in brand gestoken en werd de brand na 20 minuten geblust.

Maatregelen halen niets uit

Door de schuimvulling van de bankstellen, was de rookontwikkeling zo hevig en waren de dampen dermate giftig, dat veel maatregelen niets meer uithaalden. Sterker: de situatie wordt ook in een kwestie van minuten levensbedreigend in andere appartementen. 

Zelfsluitende, rookwerende deuren, zoals die vanaf volgend jaar worden verplicht in het Bouwbesluit voor woonzorgcomplexen, hebben dan weinig of geen nut.

Het instituut Fysieke Veiligheid (IFV) wil dat de overheid gaat nadenken over de problemen die ontstaan door het materiaal waar moderne banken en matrassen van zijn gemaakt, zegt René Hagen van het IFV. "Branden zijn veranderd. De regelgeving die dertig jaar geleden afdoende was om rookverspreiding tegen te gaan is dat vandaag de dag dus niet meer.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Basisschool herdenkt 4-jarige leerling die omkwam bij Arnhemse flatbrand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore