Drie maanden

Drie maanden cel voor PSV-fans die in Madrid vrouwen vernederden

16 september 2020 15:57 Aangepast: 16 september 2020 15:58

Een Spaanse rechtbank heeft vier PSV-fans veroordeeld voor het vernederen van enkele Roma-vrouwen op het Plaza Mayor in Madrid, in maart 2016. Ze kregen drie maanden celstraf opgelegd.

De supporters van PSV, die in Madrid waren voor de return van de achtste finale in de Champions League tegen Atlético, gooiden muntjes naar de bedelende vrouwen. Eén supporter stak een bankbiljet in brand voor hun ogen.

Beelden van het wangedrag werden massaal gedeeld op sociale media en zorgden in verschillende landen voor veel verontwaardiging. In Eindhoven kregen de supporters een stadionverbod.

Niet de cel in

De vier hoeven, als ze geen strafblad hebben, niet daadwerkelijk de cel in. In Spanje zijn er regels waardoor veroordeelden niet altijd hun celstraf hoeven uit te zitten als het hun eerste celstraf is en als die celstraf niet langer dan twee jaar is. 

Het Spaanse Openbaar Ministerie had begin vorig jaar een jaar celstraf geëist, omdat het vond dat de PSV-supporters met hun gedrag 'de waardigheid van de vrouwen' hadden geschonden. 

De vier hebben wel hun spijt betuigd, zo staat in een persbericht van de Spaanse rechtbank. De supporters moeten elke vrouw een schadevergoeding van 1500 euro betalen. De vier werden vanuit Nederland via een video-conferentie gehoord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PSV-fans treiteren bedelaars in Madrid

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore