Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Ik krijg voor de tweede keer corona, hoe ziek word ik?

Stel: je krijgt voor de tweede keer corona. Is het ziekteverloop de tweede keer dan net zo erg als de eerste keer? Dat vroegen onder anderen Desiree en Joke zich af.

Het is niet de eerste keer dat we antwoord geven op die vraag. Een paar maanden geleden wilden ook Mariska en Ilone dat weten. Maar inmiddels zijn er vier gevallen bekend van mensen in Nederland die voor de tweede keer het virus hebben opgelopen, en daarom beantwoorden we de vraag nog een keer.

Ook viroloog Marion Koopmans kent die gevallen. "Eén persoon had de tweede keer geen symptomen, één wel, en één was de tweede keer erger ziek. Maar die laatste persoon kon zelf geen afweer aanmaken. De aantallen zijn nu te klein om iets zinvols te zeggen", zegt Koopmans.

Kun
Lees ook:
Kun je een tweede keer zieker worden van corona?

Toch verwacht de viroloog niet dat je een tweede keer ernstiger ziek kan worden, als je onder precies dezelfde omstandigheden ziek wordt. "Als iemand nu een milde infectie heeft gehad, verwacht je dat een volgende infectie ook mild zal zijn. Maar zeker weten doe je het natuurlijk niet. Er zijn te weinig gevallen om dat zeker te weten." Ze benadrukt dat het een ander verhaal is als je onder andere omstandigheden ziek wordt.

Weinig informatie

Ook het RIVM heeft nog geen informatie over het verloop van het ziektebeeld als iemand een tweede keer ziek wordt, vertelt woordvoerder Koen Berens. "Het aantal mensen dat voor de tweede keer besmet raakt met corona is zo laag. Hierdoor kan niet gezegd worden of het ziektebeeld anders is."

Viroloog:
Lees ook:
Viroloog: tweede besmetting bij corona mogelijk, maar zeldzaam

Recente cijfers over het aantal mensen dat voor de tweede keer besmet raakt, zijn er nog niet. "De GGD moet eerst vermoeden dat meer mensen voor de tweede keer besmet raken, waarna de bevindingen geanalyseerd moeten worden. Vooralsnog horen wij niet dat veel mensen voor de tweede keer besmet raken."

Uitzonderingsgevallen

De mensen die in korte tijd twee keer besmet zijn, lijken vooralsnog uitzonderingsgevallen. "We zien uit onderzoek, niet alleen in Nederland maar wereldwijd, dat het overgrote deel van de mensen die een infectie krijgt, echt een duidelijke immuunrespons heeft", zegt Koopmans. Deze mensen maken antistoffen en cellen aan die je bij een nieuwe virusinfectie beschermen.

RIVM: onduidelijkheid over herbesmetting

Op de website van het RIVM staat dat internationaal enkele gevallen bekend zijn van mensen die mogelijk een tweede keer besmet zijn met het nieuwe coronavirus. "Bij bekende verkoudheidsvirussen gebeurt het wel vaker dat mensen nog een keer besmet raken. Hoe dit precies zit voor het coronavirus is nog onduidelijk." Er bestaat onduidelijkheid over het volgende:

  • Bouwen mensen voldoende afweer op tegen het virus als zij besmet zijn geweest? 
  • Hoe lang zijn mensen beschermd tegen het virus? 
  • Hoe besmettelijk zijn mensen die voor een tweede keer besmet raken?

"Hier wordt verder onderzoek naar gedaan. Het is belangrijk om de onderzoeken in Nederland en internationaal goed te volgen. Ook het RIVM doet onderzoek. Zo vragen we in Nederland aan GGD'en om een vermoeden van herbesmetting te melden."

Bron: RIVM