Miljoenenbusiness

IJzeren discipline en keihard trainen: videospelletjes zijn topsport in Utrecht

16 september 2020 19:04 Aangepast: 16 september 2020 20:17
Een trainingssessie in het Alienware Training Facility Beeld © RTL Nieuws

Uren trainen, langs de fysiotherapeut en daarna in gesprek met de sportpsycholoog: het klinkt als het schema van een voetballer of olympisch atleet, maar professionele gamers doen het tegenwoordig ook zo. Sinds deze week zit er in Utrecht een speciaal trainingscomplex voor de wereldsterren van Team Liquid.

Het Alienware Training Facility zal bij de meeste Utrechters niet meteen een belletje doen rinkelen, maar de gamers die in het centrum van de stad trainen zijn grotere namen dan de voetballers van FC Utrecht.

"In Korea, Japan en China kunnen ze niet normaal over straat", zegt gamejournalist Martin Verschoor. Team Liquid is ooit in Utrecht opgericht, maar is vooral groot in Noord-Amerika, China, Brazilië, en andere Europese landen. En nu komt het bedrijf dus 'thuis' in een pand van 1000 vierkante meter in hartje Utrecht.

Bekijk hier het trainingscomplex van Team Liquid

Sponsorcontracten en hoog prijzengeld. De gamewereld is razendsnel aan het professionaliseren. Nederland doet met Team Liquid mee aan de top.

In het complex zijn koks aanwezig om goede maaltijden te maken, en fysiotherapeuten en sportpsychologen om alles uit de spelers te halen. "Ze krijgen dezelfde behandeling als voetballers, ze trainen als topsporters", zegt Verschoor. Volgens hem is die topsportbenadering heel logisch, want in grote wedstrijden zijn de belangen gigantisch.

Miljoenen euro's prijzengeld

Voor veel mensen is het idee even wennen, gamen als topsport. Maar als je bedenkt dat op een groot toernooi tot wel 28 miljoen euro aan prijzengeld wordt verdeeld, klinkt het misschien al logischer dat gamers zo serieus bezig zijn. Volgens zakenblad Forbes is Team Liquid zo'n 320 miljoen dollar (269 miljoen euro) waard en hoort daarmee tot de drie grootste e-sportbedrijven ter wereld.

"Jongens die professioneel spelen, spelen op zo'n hoog niveau, die moeten in een finale twee tot drie uur in opperste concentratie kunnen gamen. Elke fout kan fataal zijn en miljoenen kosten", zegt Verschoor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'David Beckham investeert fors in esports'

"Wij hebben het hier altijd over die ene procent die het verschil maakt", zegt Martijn van der Craats van Team Liquid. "Fitheid, reactievermogen, concentratie, maken het verschil tussen of winst of verlies." Om daar te komen moet je alles op alles zetten en vooral heel veel liefde hebben voor het spel dat je speelt. Verreweg de meeste professionele gamers zijn gespecialiseerd in één spel, en trainen constant om daar beter in te worden.

"Ik zie hier jongens soms een aantal uur trainen om één bepaalde beweging te maken of om de muis op precies de juiste manier te houden. Het is niet alleen een leuk spelletje spelen, maar echt het instuderen van bewegingen en reflexen."

Gamers in het Alienware Training Facility Gamers in het Alienware Training Facility

Topsport

Met de discussie of gamen wel een sport is, wil Van der Craats zich niet echt bezig houden. Hij wil het vooral laten zien. "Als je kijkt naar wat wij doen om dit niveau te bereiken, dan kun je niks anders concluderen dan dat dit topsport is. Het is niet zomaar een spelletje", zegt hij.

En in topsport wil elk team de beste spelers hebben. "Je kunt het vergelijken met iedere andere teamsport. Spelers worden gescout, opgeleid of weggehaald bij een ander team", zegt Van der Craats. "Daarna ben je het gezicht van de club. Daarom geven we ze ook de ideale omstandigheden om te presteren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander Dave miljonair na tweede plaats op WK Fortnite

Met deze aanpak is Team Liquid uitgegroeid tot de wereldtop, maar betekent dit dat Nederland ook een groot e-sportsland wordt nu ze hier zitten? Zo ver is het nog lang niet. Er zijn zo'n 50 e-sportorganisaties in Nederland, maar die zijn een heel stuk kleiner dan Team Liquid.

Met de Nederlandse toernooien is niet heel veel geld te verdienen en ook sponsoren lopen nog niet bepaald warm voor e-sports. Ondanks de Nederlandse wortels, is Team Liquid vooral bekend in het buitenland.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Volgens Martin Verschoor is er hierdoor weinig ruimte voor Nederlandse e-sporters om zich te ontwikkelen en een groot trainingscomplex gaat dat niet snel veranderen. "Het trainingscentrum is echt voor de internationale top", zegt hij.

"Het is mooi voor Utrecht, dat zich kan profileren als e-sportshoofdstad, maar het is niet zo dat iedereen die goed FIFA kan spelen langs kan komen lopen", gaat hij verder. "Je moet het zien als een trainingscomplex van Ajax, daar kun je ook niet zomaar binnenlopen om een balletje te trappen. Je moet gescout worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gamen alleen maar slecht? 5 redenen om je kind lekker te laten spelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore