De Zevenheuvelenloop op 15 november in Nijmegen is één van de eerste hardloopwedstrijden die doorgaan sinds het coronavirus de kop opstak. Er kunnen 15.000 mensen meedoen. Hoe gaat de organisatie dat voor elkaar krijgen? En is dat wel veilig?
Geen uitreiking, geen publiek, geen uitgiftepunt voor water, geen garderobe. Het zal een vreemde Zevenheuvelenloop zijn dit jaar, vermoedt directeur Alexander Vandevelde. "Maar het kan doorgaan. Anders, maar veilig. Daar gaat het om."

Allereerst zijn de contactmomenten tussen de deelnemers zoveel mogelijk beperkt. Water dient mee te worden genomen vanuit huis, een drankje bij de finish moeten mensen zelf pakken. "De start is verdeeld over vijf straten, en elke persoon moet op een stip staan." Die stip waarborgt dat mensen 4 vierkante meter aan eigen ruimte hebben.
Vijf startvakken
Per drie kwartier starten er 1900 hardlopers vanuit die vijf startvakken. "We verdelen alle deelnemers over de hele dag, vanaf 9 uur 's ochtends tot 5 uur in de avond, als het gaat schemeren." In totaal doen er 15.000 mensen mee. "Misschien een mega-aantal in deze coronatijd, maar dat duizelt me niet. Wij zijn 21.000 deelnemers in drie uur tijd gewend. En Nijmegen kan dit aan, hebben we onderzocht. Vooral door die spreiding."
Tekst loopt door onder de video
Waarom zingen de kans op corona kan vergroten
Vlak voor de deelname wordt aan mensen gevraagd of ze gezond zijn, en ook is bij de inschrijving al gecheckt met welk voertuig mensen komen. "We hebben ook gesprekken gehad met de NS, gekeken hoeveel mensen ze kunnen vervoeren. Ongeveer één derde deel komt normaal gesproken met de trein: dat betekent 600 mensen per drie kwartier." Met dat aantal kan voldoende afstand worden gehouden, zegt Vandevelde.
Verder worden mensen gevraagd om vooral géén publiek mee te nemen. "Maar stel ze doen het toch, of er komen mensen uit de wijk of uit de stad kijken, hebben we looproutes, dranghekken en op de grond aangegeven waar ze kunnen staan." Ook staan op de belangrijke plekken op de route mensen met gele hesjes, die erop toezien dat mensen de anderhalve meter afstand bewaren.
Hoe veilig is het?
Maar tóch. Hoe veilig en coronaproof is dit plan nou? "Het klinkt mij wel goed en verantwoord in de oren", zegt Louis Kroes. Hij is viroloog aan het Leiden Universitair Medisch Center (LUMC) en werkt mee aan onderzoek naar hoe het virus verspreidt en mensen besmet. "Vooropgesteld: we weten er niet alles van. Voorzichtigheid is geboden. Maar we weten ook dat het risico op besmetting in de buitenlucht vele malen kleiner is dan binnen."

Dat komt, zo zegt Kroes, omdat er buiten optimale ventilatie is, waardoor de aerosolen niet blijven hangen. "Er zijn tal van kleine luchtstroompjes die ervoor zorgen dat eventuele besmette druppeltjes worden verstrooid. Daardoor is de kans op besmetting nagenoeg nihil."
Onverstandig
Alleen evenementen in de buitenlucht waar mensen dicht op elkaar gepakt staan of zitten, zonder de anderhalve meter afstand, zijn onverstandig. Zoals tribunes, popfestivals: plekken waar wordt geroepen en gezongen, waardoor het risico op besmetting vergroot.

Maar: sporten is óók zo'n activiteit, omdat daarbij wordt gehijgd. Hardlopers hebben tijdens de Zevenheuvelenloop in principe genoeg ruimte om anderhalve meter afstand te houden, maar wat als ze dat in de heat of the moment vergeten? En hijgend en rakelings langs elkaar rennen?
Niet zo veel zorgen
Ook daar maakt Kroes zich niet zoveel zorgen om. "Ook dan is er geen stabiele lucht. De besmette deeltjes waaien meteen, zodra ze de mond van de ene hardloper verlaten, alle kanten op in de buitenlucht. En elkaar al hardlopend passeren, gebeurt zo snel. In een flits raak je niet besmet. We weten dat mensen binnen besmet raken als zo rond de vijftien minuten dicht bij een besmet iemand hebben gestaan en met diegene hebben gepraat. Daar is hier geen sprake van."

Het belangrijkste volgens Kroes is de finish: mensen moeten daar niet gaan stilstaan. "Dat is een kwetsbaar moment: na de finish zullen mensen uitgelaten en opgelucht zijn, elkaar op willen zoeken. Ze hijgen dan nog na, en je hebt dan kans dat ze te dicht bij elkaar komen."
Maar ook daar heeft Vandevelde naar eigen zeggen over nagedacht. "We hebben uitgerekend: er finishen ongeveer per minuut vijftig mensen, in een straat van zes meter breed. Daarna verzoeken we ze om zelf een flesje sportdrank te pakken, meteen door te lopen via vastgestelde looproutes, terug naar het voertuig waarmee ze zijn gekomen. En daarnaast doen we ook een beroep op de lopers: gebruik je gezonde verstand."
