Milde symptomen

Westnijlvirus voor het eerst in Nederland aangetroffen, grasmus bleek besmet

16 september 2020 11:29 Aangepast: 16 september 2020 11:52
In de zomer is de grasmus in Europa en West-Azië, in de winter in Afrika. Beeld © ANP (archieffoto)

In de regio Utrecht is een grasmus gevonden die besmet is met het westnijlvirus. Het is de eerste keer dat dit virus in Nederland is aangetroffen. Dat maakt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend. Mensen kunnen besmet raken met dit virus.

De besmette grasmus is eind augustus gevangen en getest in het kader van een groot project dat wordt gecoördineerd door het Erasmus MC. Dat project is onderdeel van een zogenoemd 'early-warning systeem'. Dat systeem moet de introductie van een aantal exotische virussen, waaronder het westnijlvirus, zo vroeg mogelijk opsporen.

Wat is het westnijlvirus?

Het virus komt vooral voor bij vogels en wordt overgebracht door muggen. Wanneer mensen besmet raken, worden ze meestal niet ziek. Zo'n 80 procent krijgt helemaal geen klachten, 20 procent krijgt milde symptomen zoals koorts en griepachtige klachten.

In uitzonderlijke gevallen kan een infectie leiden tot ernstige neurologische klachten. Er zijn al wel Nederlanders ooit besmet geweest met het virus, maar al deze infecties zijn in het buitenland opgelopen.

Bron: RIVM

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Exotische spinnen in opmars: niet gevaarlijk, wel eng

Vanaf begin dit jaar zijn er, naast deze grasmus, al ruim duizend wilde vogels in Nederland getest die niet besmet bleken. In de afgelopen jaren zijn er bij meerdere vogels in ons land wél antistoffen gevonden. Dat betekent dat ze de infectie hebben doorgemaakt. Omdat het geen trekvogels betrof, hebben deze vogels de infectie waarschijnlijk in Nederland of in de buurt van Nederland opgelopen.

Verspreid 

Het westnijlvirus heeft zich de laatste tientallen jaren verspreid over grote delen van de wereld, waaronder Zuidoost- en Centraal-Europa en Duitsland. De grasmus is een broedvogel. Ze arriveren in april en vertrekken in de nazomer weer naar Afrika. Omdat de grasmus positief is getest in de zomer, is het volgens het RIVM zeer waarschijnlijk dat deze mus het virus in Nederland heeft opgelopen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poliovirus aangetroffen in riool bij RIVM

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore