300 meetpunten

RIVM controleert nu rioolwater in heel Nederland op corona

16 september 2020 09:17 Aangepast: 16 september 2020 12:35

Het rioolwater wordt vanaf nu in heel Nederland wekelijks onderzocht op het coronavirus. Het RIVM peilt samen met de waterschappen op ruim 300 meetpunten bij rioolwaterzuiveringsinstallaties de hoeveelheid virusdeeltjes.

De metingen maken inzichtelijker in welke plaatsen het virus zich verspreidt. Virusdeeltjes kunnen in de ontlasting terechtkomen. Zodoende kan rioolwater een informatiebron worden over het virus.

In april begon het RIVM met 29 meetpunten. Dat waren er in juli 80 en inmiddels dekt het meetnetwerk het hele land.

Er wordt geen infectueus virus gemeten, maar genetisch materiaal van het virus, genaamd RNA, dat de viruseigenschappen bepaalt. 

Augustus

In lijn met de stijging van het aantal positieve testen nam het RIVM in augustus ook meer virusdeeltjes waar in het rioolwater dan daarvoor. Onder meer in Amsterdam, Den Haag en Almere steeg het aantal virusdeeltjes. Kijk hier bijvoorbeeld naar de data uit Almere:

Afgelopen week zagen onderzoekers uitschieters in Leiden-Noord en Woerden. Op de meeste plekken detecteerde het RIVM geen coronavirus in het rioolwater.

Een keer per week

Heel exact zijn de meetresultaten niet: per meetpunt wordt een keer per week water onderzocht dat in 24 uur is verzameld. En niet bij alle mensen die Covid-19 hebben is het virus aan te tonen in de ontlasting en sommigen hebben meer virusdeeltjes in hun ontlasting dan andere.

Aan verdere verfijning van de methode wordt nog gewerkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore