Bewakingsbeelden getoond

18-jarige jongen overleefde steekpartij maar net: 'De paniek was onbeschrijflijk'

15 september 2020 21:29 Aangepast: 15 september 2020 21:44
De moeder van het slachtoffer Beeld © Opsporing Verzocht, NPO1

"Hij zag grauw, zat onder het bloed en moest overgeven", vertelt een moeder over haar 18-jarige zoon. Haar zoon werd neergestoken in Hoevelaken en overleefde dat maar ternauwernood.

De dader van die steekpartij is tot nu toe niet gepakt, en daarom toonde tv-programma Opsporing Verzocht vanavond bewakingsbeelden uit het centrum van Hoevelaken waarop de dader te zien is.

Het slachtoffer werd begin augustus zomaar neergestoken. Een jongen doorboorde zijn lever met een mes en het slachtoffer raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. Hij overleefde het alleen omdat hij die avond geen alcohol had gedronken. 

Ruzie jongeren

De nacht van de steekpartij had een aantal jongeren een conflict. De jongeren zouden dat wel even 'met elkaar oplossen'. Haar zoon raakte onbedoeld betrokken bij de ruzie en werd neergestoken, terwijl hij eerder die avond nog als 'jonge vitale jongen de deur uitging om een gezellige avond te hebben met vrienden', vertelt zijn moeder. 

Het litteken bij de zoon. Het litteken bij de zoon.

Haar zoon wist op pure adrenaline weg te rennen en zijn vrienden waarschuwden zijn ouders. "Er werd aangebeld en gebonkt. Ik vroeg hoe ernstig het was. De paniek die tijdens het wachten op het antwoord door je heen gaat, is niet te beschrijven. Dat is echt paniek."

Het ging slecht met haar zoon toen ze op de hoogte werd gebracht van de steekpartij. "Hij zag grauw, zat onder het bloed en was aan het overgeven. Later, in het ziekenhuis, was hij ontzettend aan het trillen. En de volgende dag lag hij aan allerlei slangetjes en kon hij zijn bed niet uit. Dat is echt heel erg."

Buik opengehaald

Zijn buik moest met spoed opengehaald worden om de inwendige bloeding te stoppen en zo veel mogelijk van de lever te redden. Hij overleefde de steekpartij maar net en een groot litteken loopt nu van boven naar beneden over zijn buik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inbrekers uit op levensreddend hydraulisch gereedschap brandweer

Volgens de politie stak de dader – waarschijnlijk tussen de 16 en 18 jaar oud – doelbewust diep in de buik. "Je zou kunnen spreken van poging tot doodslag."

Impact

De steekpartij heeft een enorme impact op het gezin, vertelt de moeder. "Mijn zoon wil het liefst zijn leven zomaar oppakken en doen alsof er niets gebeurd is, maar dat kan niet. Hij is een sterke, stabiele jongen en hij redt het wel, maar hij zal verder moeten leven met een enorm litteken op zijn buik."

Ondertussen voelt de moeder zich niet meer zo veilig als voorheen. "Ik vind het wel moeilijk. Je moet je kinderen toch de deur uit laten gaan terwijl er toch jongens zijn die met messen lopen te zwaaien en er ook niet voor terugdeinzen om daadwerkelijk te steken. Ik vond het altijd veilig in Hoevelaken. Dat gevoel van veiligheid ben ik een beetje kwijt. We zijn niet bang, maar we willen wel dat de daders dit nooit meer kunnen doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore