Vonkenregen

Dit jaar mogelijk weer vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp

15 september 2020 17:44 Aangepast: 15 september 2020 17:46
Het vreugdevuur in Scheveningen (archieffoto). Beeld © ANP

In Scheveningen en Duindorp worden mogelijk weer vreugdevuren toegestaan bij de jaarwisseling. De organisatoren van de vuren hebben plannen ingediend, en die zien er 'substantieel beter' uit dan voorgaande jaren, vindt de Haagse burgemeester Jan van Zanen.

De plannen zijn ingediend bij de gemeente Den Haag. De organisatoren hebben volgens Van Zanen hard gewerkt aan hun aanvraag, liet hij vandaag weten aan de gemeenteraad. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Situatie Duindorp: politie balanceert op dun koord

Vonkenregen

Tijdens de jaarwisseling vorig jaar waren vreugdevuren verboden, nadat het op 1 januari 2019 misging op het strand in Scheveningen.

Toen daar de tientallen meters hoge brandstapel in brand werd gestoken, waaide het vuur over naar het dorp, waar een urenlange vonkenregen op de daken en straten neerdaalde met een schade ter waarde van 1 miljoen euro tot gevolg. Er ontstond op het strand zelfs een vuurtornado.

Uit onderzoek achteraf bleek dat de brandstapels in beide wijken -die onderling wedijveren wie het hoogste vreugdevuur heeft- veel te hoog waren opgebouwd en dat er tal van veiligheidsvoorschriften waren genegeerd.

Wat zijn de vreugdevuren?

Den Haag kent een jarenlange traditie van vreugdevuren. In Scheveningen en Duindorp worden al sinds de jaren '80 stapels met houten pallets gemaakt. Het is een competitie: wie maakt in een paar dagen tijd de hoogste vuurstapel?

De gemeente Den Haag ziet het evenement als een afleider om brandjes en ongeregeldheden in de wijken te voorkomen. Het zou overlastgevers rustig houden.

Hoewel Scheveningen en Duindorp nu dus een verbeterde aanvraag hebben ingediend, blijft het volgens de burgemeester vanwege de coronamaatregelen onzeker of de vreugdevuren überhaupt kunnen plaatsvinden. Bovendien kunnen bewoners de ingediende plannen inzien en nog bezwaar maken.

Andere vuren

Twee andere initiatiefnemers zijn nog bezig met hun aanvraag. "Op dit moment wordt door de organisatoren van vreugdevuren in de Purmerendstraat en de Paets van Troostwijkstraat nog gewerkt aan een gedegen veiligheidsplan", zegt Van Zanen.

Zo ging het mis met het vreugdevuur in Scheveningen

Uit een animatie van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid wordt duidelijk waarom het vreugdevuur tijdens een eerdere jaarwisseling volledig uit de hand liep.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De één denkt dat 't oorlog wordt in Duindorp, de ander zegt: 'Valt wel mee'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore