Ga naar de inhoud
Misverstand

Ziekenhuizen blijven leeg, toch zwakt het coronavirus niet af

Mensen met mondkapjes in Amsterdam. Beeld © ANP

Terwijl de coronabesmettingen hard oplopen, blijven de ziekenhuizen nog redelijk leeg. De meeste virussen worden na verloop van tijd steeds milder. Kan dit bij het coronavirus ook aan de hand zijn?

8265 besmettingen zijn er de afgelopen week bijgekomen, maar vooralsnog stromen de ziekenhuizen niet vol. Er worden wel mensen opgenomen, maar lang niet zo veel als in april en maart.

Geen signalen

Een virus verandert constant en kan daardoor milder worden, maar volgens het RIVM is dat niet de verklaring voor de leeg blijvende ziekenhuisbedden. Het instituut zegt tegen RTL Nieuws dat het geen signalen heeft dat het coronavirus milder wordt.

Wat
Lees ook:
Wat is de impact van corona op de begroting? 'Het virus zet alles op zijn kop'

Ook viroloog Erik de Vries ziet geen aanwijzingen dat het coronavirus afzwakt. Eerder legde hij al aan RTL Nieuws uit dat het vaak voorkomt dat een virus na verloop van tijd milder wordt. Volgens hem is dat zelfs in het belang van het virus. "Het enige dat voor een virus van belang is, is dat het snel van mens naar mens kan verspreiden", zei hij.

Als iemand doodziek op bed ligt of overlijdt, heeft het virus minder kans om over te springen, legt De Vries uit.

Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

03:16
Het coronavirus is continu aan het veranderen. Nieuwe versies wijken telkens iets af van het oorspronkelijke virus. Dat klinkt heel eng, maar moeten we ons ook echt zorgen maken?

Misvatting

De hoop was dat dit ook met corona zou gebeuren, maar volgens arts-microbioloog Bert Mulder van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen is het 'een misverstand' dat het virus in kracht afneemt. Mulder zit in het RedTeam, een door experts opgerichte groep die vrijblijvend advies geeft aan de overheid en volgt de ontwikkelingen op de voet.

Coronacijfers
Lees ook:
Coronacijfers in Nederland stijgen: in deze landen zijn we niet (zomaar) welkom

Hij ziet dat vooral jongeren hun gewone leven weer oppikken, waardoor het virus zich weer kan verspreiden. "Het besef dat wij, Nederland, oranje of rood gebied aan het worden zijn en dat Duitsland misschien weleens de grens zou kunnen sluiten, dat dringt niet echt door", gaat hij verder.

Volgens Mulder is het een misvatting dat het pas misgaat als de ic's vol beginnen te stromen. "Dan ben je veel te laat", zegt hij. Hij denkt dat het verstandig zou zijn om extra maatregelen te nemen, om een situatie zoals in maart en april te voorkomen. "Niemand wil weer een lockdown, dus moeten we zorgen dat het niet zo ver komt."