Hitterecord

Tropische septemberdag breekt records: nog nooit zo laat zo warm

15 september 2020 15:46 Aangepast: 15 september 2020 18:25
Toeristen op het Museumplein in Amsterdam (archieffoto) Beeld © ANP

Het stokoude record van 4 september 1929 is verbroken: het werd dinsdagmiddag liefst 35 graden in Noord-Brabant. En dat betekent dat het de warmste septemberdag ooit is.

Of nou ja, ooit: sinds in 1901 begonnen werd met landelijke temperatuurmetingen. 

Langere zomers

En dat is nog niet alles. Eerder op de dag, rond kwart over 2, werd het in De Bilt al 30,1 graden. Daarmee is 15 september 2020 een tropische dag. Nog niet eerder was het zo laat in het jaar zo warm. 

Dat het record is verbroken, is ook weer niet echt een verrassing. "Het wordt steeds eerder in het jaar al tropisch warm en ook steeds later", zegt Marc de Jong van Buienradar. "Je ziet dat de periode met zomerse temperaturen steeds langer wordt. Maar dat het nu op 15 september nog zo warm is, is wel echt heel bijzonder."

Helaas voor de zonliefhebbers wordt het wel de laatste tropische dag van het jaar. 

Vanaf morgen daalt de temperatuur namelijk weer. "De wind draait van zuidoosten naar noordenwind. En dat betekent dat het in het noorden morgen een graad of 20 wordt. Het midden en het zuiden van het land krijgen nog wel 25 tot 29 graden", zegt De Jong. Ook aan de kust zul je merken dat het afkoelt, dus echt strandweer wordt het niet.

Zon en droog

Record of niet, het wordt dus lekker weer. En dat houdt best even aan. Tot begin volgende week kunnen we zonnige en droge dagen verwachten met temperatuur boven de 20 graden. En dat terwijl de herfst toch eigenlijk in aantocht is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het is bloedheet, maar bij Intratuin is het al kerst (vanwege corona)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore