Blijft een raadsel

Harriët werd heel ziek door corona, maar haar gezin niet: 'Ik snap er niks van'

15 september 2020 16:11 Aangepast: 15 september 2020 16:46
Harriët kreeg corona, maar haar gezin niet.

Je test positief op corona, loopt hoestend en proestend door het huis, maar je man en kinderen raken niet besmet. Het huis is klein en anderhalve meter afstand nemen, lukt niet. "We wonen op elkaars lip, maar ik ben de enige die positief is getest. Dat zet mij aan het denken, want het is een ontzettend besmettelijk virus." Harriët uit Hoogeveen (44) is verbijsterd.

Eerder spraken we met Sandra (47) die corona kreeg, maar haar man niet. Ze kusten elkaar elke dag. Dit verhaal zorgde voor veel reacties op onze Facebookpagina van mensen die hetzelfde meemaakten.

Positief getest, maar niemand besmet

  • Teresa: "Yep same here! Heel herkenbaar dit verhaal. In juni ben ik positief getest op corona. M'n vriend zei: 'Ik laat mij m'n bed niet uitjagen door corona. Juist nu laat ik je niet alleen slapen'. En eigenlijk veranderde er niks in ons gezin. Tot op de dag van vandaag ben ik de enige die positief is getest..."
  • Sandra: "Bij ons werd een collega (in de zorg) begin maart zwaar verkouden. Ze had geen reuk en smaak meer. Paar maanden later ging ze naar de huisarts, vanwege haaruitval en nog steeds niet kunnen proeven en ruiken. Ze heeft al die tijd gewoon (veel) gewerkt met kwetsbare ouderen en geen enkele cliënt of collega is ziek geweest."
  • Maquelie: "Herkenbaar. Hier hadden mijn man en twee wat oudere kinderen (23 en 18 jaar) echt zwaar corona. Ik ben gewoon in hetzelfde bed blijven slapen en we zijn ook samen aan tafel blijven eten. Ook ben ik al die tijd in hun buurt geweest dus was er een grote kans om besmet te raken. Toch zijn zowel ik als onze jongste van 15 jaar raadselachtig niet besmet geraakt."

Harriët besmette niemand in haar gezin, ondanks dat ze 'hutje mutje' samen in quarantaine gingen. De klachten begonnen eind maart. "Ik werk in het ziekenhuis en elke ochtend werden de medewerkers gescreend."

Op de vraag hoe zij zich voelde, gaf ze aan hoofdpijn te hebben en een zere keel. "Maar ik heb ook last van astma en hooikoorts, dus die klachten zijn voor mij niet vreemd", zegt Harriët.

Gezin in quarantaine

Ze bleek koorts te hebben en moest naar huis. "Ik leverde mijn spullen in, maar voelde mij niet ziek. Na één dag was de koorts weg, maar de verhoging, hoofdpijn en benauwdheid bleven. Ik liet mij voor de zekerheid testen en kreeg twee dagen later de uitslag: positief."

"Toen moesten wij met het hele spul in quarantaine: mijn man, twee kinderen en ik. Drie weken zijn we samen thuis geweest, want ik bleef last hebben van verhoging. Daarna zeiden de bedrijfsarts en microbioloog dat ik niet meer besmettelijk was. Mijn man en kinderen mochten toen weer naar werk."

Man en kinderen van Harriët. Man en kinderen van Harriët.

Harriët is goed ziek geweest, zegt ze. "Ik had écht de klachten van corona. Ik heb veel last gehad van duizeligheid. 's Nachts sliep ik heel slecht. Als reactie op het virus kreeg ik ook allemaal blaasjes en bultjes. Ook deden mijn ribben pijn en kon ik bepaalde bewegingen niet doen."

Man en kinderen geen corona

Hoe ziek ze ook was, binnenshuis kon ze de anderhalve meter niet waarborgen. "Wij hebben ons daar als gezin niet aan kunnen houden. Ik en mijn man sliepen in hetzelfde bed en we gaven elkaar allemaal een knuffel. Mijn zoon, die net als ik ook astma en hooikoorts heeft, kreeg op een gegeven moment ook klachten. Hij liet zich testen, maar bleek negatief."

De man van Harriët heeft nooit klachten gekregen. "Hij had nergens last van. Testen deed hij dus niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sandra kreeg corona, haar man niet: 'We kusten elkaar iedere dag'

Uiteindelijk is Harriët na drie maanden weer aan het werk in het ziekenhuis gegaan. De verwarring blijft over dat zij niemand in haar gezin besmet heeft. "Ik snap het niet. Het virus is zo besmettelijk, maar niemand is ziek geworden."

RIVM: 'De één is gevoeliger dan de ander'

"Dat is zoals het gaat", zegt woordvoerder van het RIVM Harald Wychgel over het voorbeeld van Harriët. "Het is geen 100 procent overdrachtskans. Het coronavirus is zeer besmettelijk, maar er zijn andere ziektes die besmettelijker zijn."

"De één is gevoeliger voor een infectie dan de ander. Er zijn mensen die hele zware, lichte of zelfs geen klachten ontwikkelen. Het kan zijn dat een hele grote groep wel is geïnfecteerd, maar geen klachten krijgt. Dit alles verandert alleen niks aan de boodschap dat de ziekte besmettelijk is." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore