Ga naar de inhoud
Ook minder alcohol

Minder xtc tijdens coronaperiode, lsd juist meer gebruikt

Gebruikers van xtc hebben in de coronaperiode minder vaak een pilletje geslikt. Rond de 40 procent gebruikte de drug minder dan voor corona, blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut. Nog geen 16 procent van de respondenten gaf aan vaker deze partydrug te zijn gaan gebruiken.

Maar die cijfers gelden zeker niet voor alle drugs. Vier op de tien gebruikers van psychedelische drugs, zoals ketamine, lsd, 2C-B en truffels, zijn tijdens de coronalockdown vaker gaan gebruiken, blijkt uit het onderzoek. Bijna de helft van die gebruikers bleef de drugs op dezelfde manier gebruiken als dat ze daarvoor deden. 

Voor cannabis geldt dat gebruikers het vaak even veel of meer gebruikten. Slechts 16 procent gaf aan het minder te gebruiken.

Minder vaak alcohol

Ook liet een meerderheid de afgelopen maanden vaker de fles staan. Volgens de onderzoekers is ruim de helft (56 procent) van de alcoholdrinkers minder vaak gaan drinken sinds het invoeren van de coronamaatregelen.

Waarom fruit vaak gebruikt wordt voor cocaïnesmokkel:

01:43
Drugs onder de mango's, bananen of sinaasappels. Je hoort het vaak, maar waarom is het?

Door de coronamaatregelen is het uitgaansleven grotendeels stil komen te liggen. "Voor de één was dit een reden om vaker alcohol of drugs te gaan gebruiken. Voor de ander was wegvallen van de mogelijkheid om uit te gaan juist een reden om (even) niet of minder te gebruiken", zegt het Trimbos.

4460 deelnemers

Aan het onderzoek deden 4460 mensen tussen de 16 en 35 jaar mee, die minimaal één keer per jaar een club of een festival hebben bezocht. Lees hier het hele onderzoek.

Aantal
Lees ook:
Aantal doden door drugs daalt, meer mensen gebruiken elke dag wiet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore