Mogelijk record

32, 33 of 36 graden? Stopt die thermometer vandaag nog ergens?

15 september 2020 09:25 Aangepast: 15 september 2020 09:33
Beeld © ANP

Het is geen nieuws meer, het wordt heel erg warm vandaag. Maar hoe warm? Misschien wordt het vandaag wel de warmste septemberdag ooit. Daarvoor moet een stokoud record worden verbroken.

Ver, ver voor onze tijd werd het namelijk in september 34,2 graden in Nederland. Op 4 september 1929 om precies te zijn. Er is best een goede kans dat we de 34,3 graden halen vandaag, zegt William Huizinga van Buienradar. "Sommige computermodellen zeggen zelfs dat het 36 graden kan worden, maar dat is wel heel extreem."

Laatste tropische dag

Dat we inmiddels in de buurt komen van het record is niet echt een verrassing. Het wordt steeds later in het jaar nog warm. "Dat is een trend, maar dit zal wel de laatste tropische dag van het jaar worden."

Waarom het nooit heel veel warmer wordt dan 40 graden:

Het wordt warm, maar er zit aan grens aan de stijgende temperatuur.

Vanaf morgen daalt de temperatuur namelijk weer. "De wind draait van zuidoosten naar noordenwind. En dat betekent dat het in het noorden morgen een graad of 20 wordt. Het midden en het zuiden van het land krijgen nog wel 25 tot 29 graden." Ook aan de kust zul je merken dat het afkoelt, dus echt strandweer wordt het niet.

Zon en droog

Record of niet, het wordt dus lekker weer. En dat houdt best even aan. Tot begin volgende week kunnen we zonnige en droge dagen verwachten met temperatuur boven de 20 graden. En dat terwijl de herfst toch eigenlijk in aantocht is.

Bekijk hier hoe warm het bij jou is:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore