Auto-brouwerij-syndroom

'Dronken' man vrijgesproken na ongeluk om zeldzame aandoening

14 september 2020 17:40
Archieffoto Beeld © Getty Images

Negen maanden geleden werd Willem wakker in het ziekenhuis na een auto-ongeluk. Hij had alcohol in zijn bloed, maar hij had geen druppel gedronken. Vandaag sprak de rechter hem vrij, omdat hij aan het zeer zeldzame 'auto-brouwerij-syndroom' lijdt.

De 34-jarige Willem uit Huissen reed eind 2019 tegen twee andere auto's aan. Uit een test bleek dat hij ruim vier keer zoveel alcohol in zijn bloed als wettelijk was toegestaan. Hij bleef echter volhouden dat hij niets had gedronken.

Zeldzaam syndroom

Uit medisch onderzoek bleek er inderdaad een andere verklaring te zijn voor het hoge alcoholgehalte in zijn bloed: hij lijdt aan het zeer zeldzame 'auto-brouwerij-syndroom'. Het lichaam van mensen die de uitzonderlijke aandoening hebben, zet suikers om in alcohol. Daarvoor zijn micro-organismen verantwoordelijk.

Willems lichaam maakt zelf alcohol aan: 'Ik weet niks meer van het ongeluk'

Willem vertelde eerder tegen RTL Nieuws niets meer van het ongeluk te weten.

De man was per ongeluk op de verkeerde weghelft terechtgekomen en raakte twee tegenliggers, die slechts blikschade aan de aanrijding overhielden. Zelf raakte hij gewond. Zijn huisarts verwees hem door naar het ziekenhuis voor nader onderzoek en daar kwam het syndroom aan het licht.

Rijbewijs

De officier van justitie oordeelde al dat de man geen straf verdient en de rechter in Arnhem gaat daarin mee. Willem hoopt zo snel mogelijk zijn rijbewijs terug te krijgen door een anti-bioticumkuur en een streng dieet te volgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore