Reacties over KOZP-activisten

OM eist boetes en taakstraffen na racistische reacties op Facebook

14 september 2020 14:10 Aangepast: 14 september 2020 14:41
Clarice Gargard met haar advocaat Sidney Smeets bij de rechtbank tijdens de zitting. Beeld © ANP

Tegen vier mensen die zich via Facebook racistisch zouden hebben uitgelaten over demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft het Openbaar Ministerie boetes en taakstraffen geëist.

In het strafproces, dat meerdere dagen duurt, staan in totaal 25 mensen terecht. Twee van de verdachten moeten volgens het OM een taakstraf van 30 uur krijgen en twee een boete van 350 euro voor 'opruiing tot een strafbaar feit'.

'Ik zou de zweep erover halen'

De verdachten plaatsten twee jaar geleden reacties bij een filmpje dat journaliste Clarice Gargard deelde op Facebook. Daarop waren demonstranten te zien van actiegroep Kick Out Zwarte Piet tijdens de sinterklaasintocht in Amstelveen.

Een van de verdachten die vandaag terechtstond reageerde met de woorden: "Bom erop." Anderen zeiden: "Jammer dat ze de slavernij hebben afgeschaft, ik zou de zweep erover halen. Stelletje NSB'ers. Kan daar geen vrachtwagen overheen rijden" en "Hoe laat gaan we? Walsen we er even overheen".

De rechtszaak begon onstuimig. De officier van justitie die de aanklachten had voorbereid, werd gisteravond na ophef vervangen. Haar onafhankelijkheid werd dit weekend ter discussie gesteld. Zij was medeverantwoordelijk voor het besluit de vervolging van rapper Akwasi te seponeren, maar er ontstond ophef over haar rol toen bekend werd dat zij eerder met een voorman van Kick Out Zwarte Piet in het bestuur zat van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.

Geen vertrouwen in de nieuwe aanklager

Gargard, onder meer columniste bij NRC, en haar advocaat Sidney Smeets moesten in de media lezen dat de officier haar zaak niet meer deed. Gargard sprak hier op Twitter al haar onvrede over uit.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Smeets vroeg de rechtbank de zaak aan te houden omdat Gargard aangaf dat ze geen vertrouwen heeft in de nieuwe aanklager. De rechtbank wees dit verzoek af, waarop de journaliste de zitting uit onvrede heeft verlaten.

De overige verdachten moeten zich morgen, donderdag en volgende week voor de rechtbank verantwoorden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore