Nederlands onderzoek

Coronapatiënt kan binnen jaar opnieuw besmet raken

14 september 2020 13:14 Aangepast: 14 september 2020 13:17
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Als je besmet bent geweest met het nieuwe coronavirus, betekent dat niet gelijk dat je immuun bent voor het virus. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt namelijk dat mensen die besmet zijn geweest met een coronavirus, binnen een jaar opnieuw besmet kunnen raken met datzelfde virus. Waarschijnlijk geldt dit ook voor het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2.

Dit concluderen de onderzoekers in een artikel dat vandaag gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine. 

Dat de kans op herbesmetting niet nul is, wisten we al toen in Hong Kong, België en Nederland de eerste gevallen van een her-infectie aan het licht kwamen, legt hoofdonderzoeker Lia van der Hoek uit. "Maar hoe lang het gemiddeld duurt voordat iemand opnieuw vatbaar is voor het virus, was tot dusver onbekend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe groot is de kans dat je voor de tweede keer corona krijgt?

Het nieuwe coronavirus is nog maar zo kort onder de mensen, dat de kans op een tweede besmetting nog niet goed onderzocht kan worden. Daarom keken de onderzoekers naar vier bekende en onschuldige onschuldige coronavirussen, die slechts een milde verkoudheid veroorzaken.

Algemene eigenschap

De wetenschappers analyseerden de hoeveelheid antistoffen tegen deze virussen in 513 bloedmonsters, die op verschillende momenten in de afgelopen jaren bij mensen waren afgenomen. Zo ontdekten ze dat een tweede besmetting met hetzelfde coronavirus regelmatig al na één jaar optreedt en soms zelfs sneller.

"Juist omdat de virussen onderling sterk verschillen en we voor alle virussen hetzelfde resultaat vinden, denken wij dat dit een algemene eigenschap is van alle coronavirussen", legt onderzoeker Arthur Edridge uit. "Dat betekent dus ook voor het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 de immuniteit niet van lange duur is." 

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Historisch dieptepunt aantal vakantiegangers

Hoofdonderzoeker Van der Hoek vult aan: "Het onderzoek is een inschatting. Maar dit is waarschijnlijker dan dat het nieuwe coronavirus het heel anders gaan doen."

 "Dus al heb je dit voorjaar een infectie met het nieuwe coronavirus doorgemaakt, het blijft belangrijk om je aan de RIVM-richtlijnen te houden. Je zou namelijk zomaar opnieuw besmet kunnen raken."

Ben je immuun als je corona hebt gehad?

Je bent de laatste tijd ziek geweest. Niet doodziek, maar je had wel een aantal corona-achtige klachten. Je had een hoestje, was erg vermoeid en had zelfs misschien lichte koorts. Stel dat het corona was, ben je nu dan immuun?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore