Meer reizigers

Boa's gaan strenger controleren op naleven coronaregels in ov

14 september 2020 05:51 Aangepast: 14 september 2020 10:48
Drukte bij de trein op het station van Rotterdam. Beeld © ANP

Wie in de trein, bus, tram of metro geen mondkapje draagt loopt de komende tijd grote kans een bekeuring te krijgen. Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) gaan namelijk strenger toezicht houden nu het in het openbaar vervoer drukker lijkt te worden.

Vandaag begint een campagne om reizigers weer met het openbaar vervoer te laten reizen. Die campagne kost miljoenen, maar moet dagelijks tienduizenden reizigers werven voor in de trein, bus, tram en metro.

Reizigers werven

"Het doel is in december weer 80 procent van het normale aantal reizigers te vervoeren", legt Pedro Peters van openbaarvervoerkoepel OV-NL uit aan De Telegraaf.

"Dat ligt nu gemiddeld op iets meer dan de helft, veel te weinig. Daardoor lijdt de ov-sector dit jaar een verlies van bijna een half miljard euro. Het is een investering in deze campagne dus meer dan waard."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus wil 'in gesprek met politie en boa's' na commotie om bruiloft

Coronamaatregelen

Boa's moeten ervoor zorgen dat reizigers zich aan coronamaatregelen houden. "Dat doen we niet graag, maar het kan niet zo zijn dat sommige reizigers zich niks aantrekken van de voorschriften, nu het weer drukker gaat worden in het ov", vertelt Peters. "Ook agressief gedrag wordt niet geduld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reizen met openbaar vervoer wordt langzaam weer wat gewoner

Volgens de OV-NL-voorzitter zijn er tot eind juli ongeveer duizend boetes uitgereikt vanwege het niet dragen van een mondkapje. Sinds augustus gaat het om tweehonderd per week, met name tijdens weekenden worden bonnen uitgeschreven.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore