Ga naar de inhoud
Schadelijke exoten

Proefproces om katten altijd binnen te houden: '32 vogels per minuut gedood'

De huiskat zou een schadelijke exoot zijn Beeld © ANP

Ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst willen dat er een proefproces komt tegen huiskatten en hun baasjes. Om zeldzame vogelsoorten te beschermen tegen jagende katten, moet de rechter duidelijk maken dat katten buiten niet mogen loslopen, vinden ze, meldt Nieuwsuur.

"Waarom moet de hond wel aangelijnd zijn en de kat niet? De kat is veel gevaarlijker voor beschermde vogels en reptielen", zegt Smit in Nieuwsuur. "Onze gezellige huiskatten vangen jaarlijks tussen de 17 en 200 miljoen vogels. En daar zitten ook veel zeldzame en beschermde dieren bij."

Zelfs bij de laagste inschatting worden 32 vogels per minuut gedood, rekent Smit voor. "Laat de rechter zich daar maar eens over uitspreken."

Moeder
Lees ook:
Moeder ziet op webcam hoe poes leven van haar zoontje redt

Ecoloog Smit en jurist Trouwborst zeggen dat de wet 'glashelder' is: huiskatten horen niet in de natuur, het zijn de allerschadelijkste exoten. "Het Europees natuurbeschermingsrecht is onverbiddelijk: de kat mag buiten niet loslopen", zegt Trouwborst. 

Politiebewaking

De jurist kwam vorig jaar november al met zijn pleidooi wat hem niet in dank werd afgenomen. Hij kreeg zelfs politiebewaking, meldt Nieuwsuur. Het kabinet en de Tweede Kamer lieten toen al blijkt niets in een buitenverbod voor katten te zien, vandaar dat Smit en Trouwborst het nu via een proefproces proberen.

Ook D66 heeft minister Schouten van Landbouw om opheldering gevraagd over het naleven van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn.

Een proefproces wordt gehouden als er een situatie ontstaat waarin niet duidelijk is wat de wet bepaalt. 

Afschieten van zwerfkatten: 'Niet nodig, er is een goed alternatief'

02:15
Bekijk ook deze reportage van vorig jaar van RTL Nieuws