Ga naar de inhoud
'Kritiek onterecht'

OM blijft achter besluit staan om Akwasi niet te straffen

Akwasi Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie staat nog altijd achter de uitspraak tegen rapper Akwasi. Er is commotie ontstaan over het besluit om hem niet te vervolgen nadat gesuggereerd werd dat de betrokken officier van justitie mogelijk partijdig zou zijn.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie Akwasi niet ging vervolgen voor zijn uitspraak over Zwarte Piet tijdens de Black Lives Matter-demonstratie in Amsterdam. De rapper zei destijds dat als hij een Zwarte Piet zou zien, hij deze 'hoogstpersoonlijk' op zijn gezicht zou trappen.

Volgens het OM was de uitspraak 'opruiend' en daarmee strafbaar. Maar na een gesprek met de officier van justitie en zijn advocaat heeft Akwasi toegezegd publiekelijk afstand te nemen van zijn woorden, wat hij inmiddels heeft gedaan. Daarmee ontloopt hij verdere vervolging.

Discriminatiemeldpunt

PVV-leider Geert Wilders en Thierry Baudet van Forum voor Democratie hebben gisteren harde kritiek geuit op de betrokken officier van justitie die het besluit ondertekende.

De officier had een paar maanden een nevenfunctie. Ze was voorzitter van een discriminatiemeldpunt, waardoor ze volgens de Kamerleden partijdig zou zijn. 

De officier van justitie die dit besluit had ondertekend, was tot juli voorzitter van een discriminatiemeldpunt in Amsterdam, MDRA. In dit bestuur zat ook Mitchell Esajas, een prominent lid van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

OM:
Lees ook:
OM: Zwarte Piet-uitspraak Akwasi strafbaar, maar geen vervolging

PVV-leider Geert Wilders ziet daarin het bewijs dat Nederland een corrupt land is geworden. "Dit stinkt gigantisch!", twitterde hij. Thierry Baudet van Forum voor Democratie schreef 'ongelofelijk!'. "Dit is wat #FVD het 'kartel' noemt." 

Het OM laat weten dat de beslissing in nauw overleg met de parketleiding en andere officieren tot stand is gekomen. "Dit heeft zij dus niet in haar eentje gedaan. Het is volledig afgestemd en hiermee is het gewaarborgd."

Volgens het OM is het juist goed als officieren van justitie nevenfuncties hebben 'om ervoor te zorgen dat het OM middenin de samenleving kan functioneren'.  "Juist vanwege haar betrokkenheid bij het onderwerp discriminatie lag een nevenfunctie op dit terrein voor de hand. De hoofdofficier is van mening dat er bij de uitoefening van deze bestuursfunctie geen sprake is geweest van conflicterende belangen", zo staat in een persbericht.

'Geen twijfel over intenties'

De discussie rondom de vermeende partijdigheid van de officier bereikte ook CDA-Kamerlid Chris van Dam. Van Dam, zelf voormalig officier van justitie en politieman, bevestigt op basis van eigen ervaring dat 'dit soort beslissingen' nooit door één officier worden genomen.

"Geen twijfel over intenties, maar het beeld dat ontstaat - rond dit gepolariseerde thema - is niet goed. Een dubbele heroverweging zou goed zijn."

Het OM heeft wel besloten om de betrokken officier van justitie van een andere zaak te halen tegen 25 verdachten die zijn gedagvaard voor opruiende, beledigende of discriminerende teksten op Facebook.  De parketleiding zegt 'volledig achter de officier van justitie te staan,  'maar omdat zij nu zo in de schijnwerpers is komen te staan, zou haar aanwezigheid de aandacht kunnen afleiden van de inhoud van de zaak, hetgeen onwenselijk is', aldus het OM.

Bron: RTL Nieuws