Burgemeester Zaanstad

Burgemeester doet oproep aan winkeliers: verkoop geen messen aan kinderen

13 september 2020 17:09
Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Als het aan de Zaanse burgemeester Jan Hamming ligt, kunnen jongeren onder de 16 straks nergens meer messen kopen. Hij roept winkeliers op: 'Verkoop geen messen aan onze kinderen'. Het lijkt erop dat de winkeliers hier gehoor aan willen geven.

De oproep van de burgemeester, afgelopen vrijdag op sociale media, kwam niet zomaar uit de lucht vallen. De politie Zaanstreek maakt zich al langer zorgen om het wapenbezit onder jongeren. In 2017 werd in Zaandam de 16-jarige Nick doodgestoken door een 15-jarige jongen. Begin dit jaar werden veel wapens, waaronder messen, aangetroffen in schoolkluisjes.

Wapenbezit onder jongeren

Toen de politie eerder dit jaar twee 12-jarige jongens betrapte met messen, wees een agent de verkoper van de messen op de eigen verantwoordelijkheid. Het bleek te gaan om de Action. Die ondernam gelijk actie: de winkel stelde een landelijk verkoopverbod in voor iedereen onder de zestien jaar. Volgens de wijkagent is het wapenbezit onder jongeren door deze nieuwe regels 'duidelijk gedaald'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jonger dan 16? Dan verkoopt Action je dit mes niet meer

Reden voor de burgemeester om ook andere winkeliers aan te schrijven. In een Facebookbericht vraagt hij Blokker, HEMA, Xenos en IKEA om het voorbeeld van de Action te volgen. "Zo levert ook u uw bijdrage aan het terugdringen van wapenbezit onder onze jeugd."

De IKEA laat weten op de hoogte te zijn van de oproep: "Wij willen zeker in gesprek gaan met de burgemeester om te kijken hoe we aan een oplossing kunnen werken."

Ook Blokker heeft kennisgenomen van de oproep en is zich er nog over aan het beraden.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore