Verzoeningsgesprek

Rechtbank doet lijmpoging in Taghi-proces

13 september 2020 12:23 Aangepast: 13 september 2020 12:27
Advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Beeld © Nederlandse Freelancers

De rechtbank Amsterdam probeert in een opvallend initiatief de verstoorde verhoudingen in het grote liquidatieproces Marengo te herstellen. Dat blijkt uit een brief die is verstuurd aan alle procespartijen, in handen van RTL Nieuws.

Het Marengo-proces draait om hoofdverdachte Ridouan Taghi en zestien medeverdachten, die samen worden verdacht van betrokkenheid bij zes liquidaties en een aantal pogingen daartoe. Het is een langslepend proces, waarin de gemoederen steeds hoger oplopen.

Vorige maand kwam het tot een uitbarsting, nadat het Openbaar Ministerie een aantal advocaten in verband had gebracht met het lekken van geheime informatie aan bendeleden van Ridouan Taghi.

Bende van Taghi voor de rechter: dit is wat je moet weten

Als het aan de rechtbank ligt komt er een verzoeningsgesprek met het Openbaar Ministerie en de betrokken advocaten. In de tussentijd is een serie verhoren die gepland stond, van de agenda gehaald. "Een paardenmiddel", oordeelt hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff van de Open Universiteit.

Ingrijpende maatregel

Volgens Brinkhoff is het opschorten van de verhoren een ingrijpende maatregel. "Omdat die verhoren ontzettend belangrijk zijn voor de voortgang van het proces."

Toch heeft Brinkhoff wel begrip en zelfs waardering voor de poging van de rechtbank om de verstoorde verhoudingen weer enigszins te herstellen. "Het moet werkbaar blijven. Anders ga je van rel naar rel en dat leidt af van waar het daadwerkelijk om gaat: een belangrijke rechtszaak over een serie liquidaties. Heel goed dat de rechtbank dit doet. Al vraag ik me af of het niet te laat is en de verhoudingen inmiddels te verziekt zijn om nog met elkaar in gesprek te gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten liquidatieproces Marengo beschuldigd van lekken

Een inleidende zitting in het Marengo-proces vorige maand werd volledig overschaduwd door de ruzie tussen OM en advocaten. De advocaten die door het OM werden genoemd als mogelijke doorgeefluiken van geheime informatie aan de criminele organisatie van Taghi, reageerden woedend op de beschuldiging.

Oorlogsverklaring

Zo sprak Nico Meijering, die de broers Saïd en Mohamed R. vertegenwoordigt, van 'een oorlogsverklaring', en stelde zijn kantoorgenoot Christian Flokstra dat het OM zich te buiten was gegaan aan een 'doelbewuste beschadiging' van advocaten. "De kwaadaardigheid druipt er vanaf", aldus Flokstra vorige maand in de rechtszaal.

De woede werd verder aangewakkerd nadat het AD onthulde dat Meijering en een andere kantoorgenoot, Leon van Kleef, door rechercheurs zijn gevolgd toen zij een cliënt wilden bezoeken in Dubai. Het OM had een tip ontvangen dat de advocaten mogelijk een bezoek zouden brengen aan Ridouan Taghi, destijds nog voortvluchtig. Het schaduwen van de advocaten leverde overigens geen bruikbare informatie op.

Advocaten Juriaan de Vries, Benedicte Ficq, Nico Meijering, Christian Flokstra en Laura ter Steeg. Advocaten Juriaan de Vries, Benedicte Ficq, Nico Meijering, Christian Flokstra en Laura ter Steeg.

Ondertussen kwam advocaat Meijering ook nog in botsing met de rechter-commissaris, die achter gesloten deuren de verhoren van getuigen begeleidt. Het conflict draaide om het al dan niet uitschrijven van de volledige naam van de partner van kroongetuige Nabil B. in de onderzoekswensen die door Meijering waren ingediend. De rechter-commissaris verweet Meijering 'een volstrekt gebrek aan respect voor de beslissingen van de rechter-commissaris', wat Meijering er weer toe bracht de rechter-commissaris van vooringenomenheid te beschuldigen.

Gesteund door meerdere andere advocaten diende Meijering een wrakingsverzoek in. Als zo'n verzoek wordt toegewezen, moet de rechter-commissaris worden vervangen.

De wrakingskamer van de rechtbank oordeelde vorige week dat Meijering inderdaad reden kan hebben 'zich onheus bejegend te voelen'. Omdat vooringenomenheid echter niet bewezen werd geacht, werd het wrakingsverzoek afgewezen.

Adempauze

De rechtbank Amsterdam lijkt na alle incidenten een adempauze te willen inlassen. Afgelopen week zouden opnieuw getuigen worden verhoord, onder wie kroongetuige Nabil B. Maar die verhoren zijn door de rechtbank van de agenda gehaald.

In een brief die vorige week is verstuurd aan betrokken advocaten en officieren van justitie schrijft de rechtbank eerst stil te willen staan 'bij de ontstane dynamiek'. Hoge vertegenwoordigers van de rechtbank willen met het OM en advocaten in gesprek om 'te reflecteren op de afgelopen periode en te bezien hoe de verhoren weer op een goede manier kunnen worden hervat'.

Vooralsnog staat vanaf 14 oktober een nieuwe serie verhoren gepland. Of er voor die tijd inderdaad een verzoeningsgesprek heeft plaatsgevonden, is onduidelijk. Het OM wil geen reactie geven op de uitnodiging van de rechtbank, evenals een aantal advocaten dat door RTL Nieuws is benaderd. Ook de rechtbank zelf geeft geen commentaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat beschuldigt rechtbank van discriminatie in liquidatieproces Marengo

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore