Pakketpolissen

Rechter: Yarden moet aanpassingen uitvaartpolis terugdraaien

12 september 2020 12:27 Aangepast: 12 september 2020 14:26
Archieffoto. Beeld © Hollandse Hoogte

Uitvaartverzekeraar Yarden zat fout met het plotseling aanpassen van zogenoemde pakketpolissen. Die dekten een volledige uitvaart, maar werden vorig jaar een stuk soberder.

Die wijzigingen moeten in negentien gevallen voorlopig worden teruggedraaid. Dat heeft de rechter beslist in een kort geding, dat door een groep verzekerden was aangespannen. Zij wilden dat de wijziging wordt teruggedraaid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Consumentenbond eist dat Yarden versobering uitvaartpolis terugdraait

De oude pakketpolissen boden dekking voor een complete begrafenis of crematie. Halverwege vorig jaar liet Yarden 390.000 polishouders weten dat het die verplichting niet kon nakomen, onder meer vanwege de toenemende kosten van uitvaarten.

In de nieuwe situatie mogen nabestaanden een pakket van een paar duizend euro samenstellen en moeten ze de rest van de kosten aan Yarden bijbetalen. Het bedrijf zei dat het de polissen mocht aanpassen op basis van een clausule die Yarden het recht geeft om in een keer een hele groep polissen aan te passen.

Yarden betreurt uitspraak

Volgens de rechter hoort zo'n clausule niet thuis bij dit soort pakketten, omdat dit type polis de verzekerden moet beschermen tegen bijbetalingen. Verder vindt de rechter dat de financiële problemen van Yarden zijn ontstaan door de eigen keuzes uit het verleden. "Dat is uitsluitend Yarden aan te rekenen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote verschillen tussen uitvaartverzekeraars: scheelt soms duizenden euro's

De Consumentenbond is blij met de uitspraak en noemt die niet alleen van belang voor de negentien verzekerden, maar voor alle 390.000 polishouders.

Vereniging Sociaal Verhaal spande de zaak aan namens de negentien polishouders. Bestuurslid Mandy Lubach van die vereniging roept andere gedupeerden op om zich te melden. Op de eigen site stelt Yarden: "Yarden betreurt de uitspraak en is het vonnis nader aan het bestuderen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore