Vier vragen over 'deal'

Groot gebaar of slappe hap? Deze 100 Moria-vluchtelingen komen naar Nederland

11 september 2020 17:08 Aangepast: 11 september 2020 17:41
Het tentenkamp Moira (archieffoto). Beeld © AFP

Nederland gaat 100 vluchtelingen opvangen die tot aan de verwoestende brand verbleven in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Het gaat onder meer om 50 alleenreizende kinderen uit onveilige landen. Hoe groot is het gebaar dat Nederland hiermee maakt?

1. 100 vluchtelingen vangt Nederland op. Is dat veel?

"Dat is niet substantieel", meent Marlou Schrover, hoogleraar migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden. "Het getal 100 is heel weinig", zegt ook Marjoleine Zieck, hoogleraar International Refugee Law aan de Universiteit van Amsterdam.

Beiden wijzen op het feit dat er 13.000 vluchtelingen in kamp Moria waren gehuisvest. Er 100 daarvan opvangen, 'is een druppel op de gloeiende plaat', zegt Schrover.

Volgens Zieck moet vooral ook worden gekeken naar de omstandigheden van Moria. "De situatie is door de brand schrijnender geworden. Dan is het getal 100 heel weinig. Je moet er meer je schouders onder zetten."

De 100 Moria-migranten gaan af van het zogenoemde UNHCR-quotum. Nederland heeft met de VN-vluchtelingenorganisatie afgesproken dat we in vier  jaar tijd 2000 vluchtelingen opnemen. Gemiddeld 500 per jaar. Voor volgend jaar zijn er door deze deal dus nog maar 400 plekken over voor andere vluchtelingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritiek op Moria-akkoord: 'Uitruil van vluchtelingen is heel wrang'

2. Wat doet Nederland in vergelijking met andere landen?

Nederland is volgens deskundigen geen koploper in het actief halen van vluchtelingen. "Duitsland loopt voorop, maar ook een land als Portugal heeft eerder al honderden kinderen opgenomen", zegt hoogleraar Marlou Schrover. "Vergelijk je de Nederlandse inzet met die van Polen en Hongarije, dan doen we het weer wel goed." 

Hieronder zie je het aantal goedgekeurde asielaanvragen per 100.000 inwoners van de landen in Europa. Nederland staat in deze lijst ergens in de middenmoot, op plek 17 van de 32. Nederland keurde vorig jaar 4845 asielaanvragen goed. Griekenland, Cyprus en Zwitserland keurden naar rato van hun inwoneraantal de meeste aanvragen goed. Polen, Slowakije en Hongarije de minste. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van de ene hel naar de andere: iedereen wist dat het fout zou gaan in Moria

3. Wie zijn de 100 vluchtelingen die we gaan opvangen? 

Van de 100 vluchtelingen gaat het dus om 50 alleenreizende kinderen onder de 14 jaar oud, van wie de kans groot is dat ze asiel krijgen, omdat ze uit landen komen als Syrië of Jemen. 

De andere helft van de vluchtelingen bestaat uit kwetsbare volwassenen met hun kinderen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse ziet ravage in Moria: 'Hulp komt moeilijk op gang'

4. Wie bepaalt welke vluchtelingen hierheen komen?

Nederland heeft een aanbod aan Griekenland gedaan om 100 vluchtelingen op te nemen. Medewerkers van de Griekse IND, die heet E.K.K.A, gaan selecteren wie deze volwassen en kinderen worden.

Wanneer de vluchtelingen naar Nederland komen, is nog niet bekend. Voor de alleenreizende kinderen wordt door voogdij-instelling Nidos een opvanggezin gezocht. Voor de volwassen vluchtelingen zal een asielprocedure worden gestart. Ze komen terecht in een asielzoekerscentrum, in afwachting van een beslissing op hun asielaanvraag. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore